Niet alleen aan een gebroken hart kun je doodgaan, ook aan een gelukkig hart

Sindrome-del-cuore-spezzatoHier bij relatie.blog schreven we al meermaals over het gebroken-hart-syndroom. Daarbij krijgt iemand een plotse harstilstand na een nare gebeurtenis, zoals het verliezen van een partner.

Het omgekeerde blijkt ook te bestaan. Ook aan een ‘te’ gelukkig hart kun je sterven….

Het syndroom (ook wel Tako-Tsubo genoemd) werd in 1990 ontdekt. Destijds werd vastgesteld dat de hartspier van patiënten tijdelijk verzwakte bij plotselinge negatieve emoties. De linkerhartkamer zwelt vervolgens op. Meestal herstelt het hart zich binnen enkele weken, maar de afloop kan ook fataal zijn.

Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis van Zürich stellen nu dat bij er patiënten zijn bij wie een positieve gebeurtenis het syndroom triggert. Tako-tsubo staat bekend als het ‘gebroken hart-syndroom’, maar uit zich bij sommigen dus als ‘blij hart-syndroom’.

Het team verzamelde 1750 gevallen waarbij in 20 situaties bleek dat de dood was veroorzaakt door een moment van intense blijdschap, o.a. de geboorte van een kleinkind en winst van het favoriete sportteam.

Hele fijne en hele trieste gebeurtenissen worden waarschijnlijk op een vergelijkbare manier door het lichaam verwerkt.

Lees ook:Helaas: tijd heelt niet alle wonden. Sommig hartzeer is blijvend.
Lees ook:Ja heus, je hart kan écht breken
Lees ook:Het gebroken hart syndroom treft vaker vrouwen dan mannen
Lees ook:Het gebroken hart in handen van de cardioloog
Lees ook:Dood van een geliefde kan hartaanval veroorzaken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>