Conflict-vermijding en vijandelijkheid leiden beide tot scheiding

Verliefd worden geeft je een roze bril. Een geweldige truc van de natuur om de scherpe kantjes van je nieuwe partner niet te zien of niet te willen zien.

Samenwonen, trouwen en samen op de roze wolk zitten. Het is allemaal geweldig en hoe langer dat duurt, des te beter en gezelliger de relatie.

Maar er komt een moment dat je met je voeten op het koude zeil landt. Ook mevrouw Clooney en ook meneer Klum.

Vooral als de levenssituatie ingewikkelder wordt door het stichten van een gezin, ziekte en andere stressfactoren, worden de verschillen tussen geliefden ineens voelbaarder dan de overeenkomsten.

De fase die daarop volgt is de periode van differentiatie…..

Zo benoemt Peter Pearson, therapeut en stichter van het Couples Institute in Californië het.

Twee manieren waarop koppels met deze verschillen proberen om te gaan zijn volgens Pearson op termijn dodelijk voor een relatie. Toch ziet hij bij 60% van zijn cliënten een van deze gedragspatronen.

Conflict-vermijding.
Dit is gebaseerd op angst.
“Elke partner is bang dat het uitspreken van zijn of haar echte gevoelens zal leiden tot een (emotioneel) conflict. Dit weegt voor hen op tegen het eventuele voordeel dat ze hebben om problemen uit te spreken en uit te werken. Het gevolg is dat beide partners zichzelf in bochten wringen om maar compromissen te sluiten. Hun echte verlangens en hun identiteit worden daarmee aan de kant geschoven wat hen uiteindelijk ongelukkig zal maken.”

Vijandig-afhankelijk.
Dit is juist gebaseerd op conflict.
“Partners gaan allebei de strijd aan om hun gelijk te krijgen. Men geeft elkaar de schuld in een poging om zelf de controle te houden. Ze denken dat met het benoemen van het probleem de partner wel gemotiveerd wordt om iets aan de situatie te doen, maar verliezen zich in hun onderlinge competitie.”

Op zich is het volgens Pearson positief dat paren door deze fase van differentiatie gaan. Maar de bovenstaande strategieën zijn daar niet geschikt voor.

“Beide partners zullen een gezonde manier moeten vinden om hun eigen waarden te houden en te communiceren. En dan moeten ze uiteraard ook nog de onderlinge verschillen erkennen en respecteren.”

Lees ook:De 6 fases van liefdesverdriet
Lees ook:Vrouwen van nu willen geen sixpacks en wasbordjes meer. Ze willen een papa!
Lees ook:1 van de 8: in welke fase van de relatie bevind jij je?
Lees ook:Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden in 5 minuten
Lees ook:Hoe verliefdheid liefde wordt. Of niet

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>