Herken al vroeg in de relatie de signalen van partnergeweld

devilangelcombinedPsychisch geweld maakt de helft uit van alle gevallen van partnergeweld. Dit wordt echter niet altijd herkend, vooral niet door jongvolwassenen.

Daarom lanceren de Vlaamse vrouwenbewegingen zij-kant, VIVA-SVV en de Beweging tegen Geweld de campagne ‘Liefde is (niet)’.

Met een relatietest en een hemelse/helse stand toeren ze in oktober en november door Vlaanderen en Brussel om jongvolwassenen te doen nadenken over relatiekwaliteit.

Volgens de politiestatistieken van 2014 gaat bijna de helft (46%) van de geregistreerde feiten van partnergeweld over psychisch geweld. Ook schelden, vernederen, manipuleren en controleren zijn immers vormen van geweld.

Uit nieuw opgevraagde statistieken blijkt nu dat 4 op de 10 verdachten van deze feiten tussen 18 en 35 jaar zijn. Deze cijfers zijn slechts het topje van de ijsberg, aangezien eerder onderzoek aantoont dat de aangiftebereidheid bij de politie slechts 3,3% bedraagt.

In een paar dagen tijd vulden bijna 2000 respondenten de test in. Daaruit blijkt dat 3 op de 10 te maken krijgen met signalen die wijzen op een onevenwichtige relatie en bij 1 op de 10 neigt de relatie duidelijk naar emotioneel geweld. Zo zegt:

* 32% dat zijn/haar partner zijn/haar sms’jes, e-mails en Facebookberichten soms leest en er nieuwsgierige vragen over stelt;
* 44% dat haar/zijn partner bij een meningsverschil overtuigd is van haar/zijn eigen gelijk;
* 15% dat hij/zij zich niet altijd op zijn/haar gemak voelt bij zijn/haar partner;
* 8% dat zij/hij onzeker is of weinig zelfvertrouwen heeft als zij/hij in het gezelschap is van haar/zijn partner;
* 17% dat zijn/haar partner slechtgezind wordt als hij/zij geen zin heeft om te vrijen;
* 10% dat als zij/hij geen zin heeft om te vrijen, haar/zijn partner zodanig aandringt dat zij/hij uiteindelijk toch toegeeft.

De verenigingen achter de campagne willen ingrijpen voor het te laat is. De pro-liefdescampagne ‘Liefde is (niet)’ ondersteunt jongvolwassenen in het opbouwen van gezonde relaties.

Lees ook:Vijftig Tinten Geweld
Lees ook:Je hebt geen hoofdpijn nodig om je partner seks te weigeren
Lees ook:Man slaat vrouw / vrouw slaat man: partnergeweld van 2 kanten
Lees ook:Partnergeweld: de harde cijfers
Lees ook:1 op de 6 botbreuken bij vrouwen is van partnergeweld

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>