Blijf van mijn Dier: viervoeters en huiselijke geweld

Het afgelopen jaar was ‘Blijf van mijn dier’ nog een pilotproject van de Haagse stichting International Fund for Animal Welfare.

De doelstelling was om voor 30 dieren een ‘pleeggezin’ te zoeken terwijl de vrouwen vluchtten naar een opvang.

Het werden er 33 en het bleek het topje van de ijsberg. De stichting kreeg al zoveel vragen dat ze het komend jaar voor minstens het dubbele aantal dieren de opvang gaat verzorgen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat vrouwen hun vlucht vanwege het dier uitstelden. Variërend van enkele maanden, tot zelfs 10 jaar lang.

“Met alle gevolgen van dien”, zegt projectleider Rianna Haaijema van ‘Blijf van mijn dier’ in haar evaluatie. Mannen die hun vrouw mishandelen, blijken vaak ook gewelddadig tegen het dier. Bovendien zijn de hond en de kat zozeer gezinsleden dat de vrouw ze niet zomaar achter wil laten.

Veel dieren die door ‘Blijf van mijn dier’ ondergebracht worden, verkeren in niet al te beste gezondheid. Bij tachtig procent van de dieren was er wat aan de hand. De beesten hadden bijvoorbeeld hun intentingen niet gehad of kampten met gebitsproblemen. Volgens Haaijema komt dit bijna altijd door de psychische situatie waarin de vrouwen zich bevonden en geldgebrek.

Lees ook:Vrouwen liever voor dieren dan (voor) mannen
Lees ook:Honden en katten verraden huiselijk geweld
Lees ook:Noem je kat of hond geen huisdier, maar levensgezel
Lees ook:Let bij huiselijk geweld ook op dierenmishandeling!
Lees ook:Meer van je labrador houden dan van je partner

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>