Froukje de Both en mensen die extreem jaloers zijn

othello-posterVertrouwen is een groot goed in een relatie en misschien wel de belangrijkste pijler.

Een beetje jaloezie kan wel schattig zijn, maar bij sommigen is het zo erg dat er sprake is van het zogenaamde ‘Othello-Syndroom’

Froukje de Both maakt voor RTL het programma ‘Extreem Jaloers’, waarin ze koppels helpt met die hiermee behept zijn.

Het continue wantrouwen van de ander of voortdurend controleren op vreemdgaan: het kan een bom vormen onder een relatie. In een laatste poging de boel te redden, gaan de geselecteerde stellen met Froukje én een team van specialisten, waaronder psychologen, aan de slag.

Doel is om het groene monster uit hun leven te bannen of er in elk geval voor te zorgen dat de jaloezie niet meer de boventoon voert in hun relatie. Samen werken ze aan het herstel van vertrouwen, het afzweren van wantrouwen en de terugkeer van genegenheid, want dat onderdeel is vaak ook verloren gegaan in het proces.

In de tragedie ‘Othello’ van William Shakespeare lijdt de hoofdpersoon aan een vorm van buitensporige en irrationele jaloezie, die alle perken te buiten gaat en uiteindelijk zelfs leidt tot de dood van zijn geliefde Desdemona.

Pathologische jaloezie is een zogenaamde waanstoornis. Het zou kunnen ontstaan door een slechte hechting aan de ouders tijdens de kindertijd. Ook trauma’s uit het verleden kunnen bijdragen aan wantrouwen naar de partner.

Daarnaast spelen gevoelens als onzekerheid ook een bijdrage tot ontwikkeling van ziekelijke jaloezie in de relatie. Alcohol- en drugsgebruik kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van ziekelijke jaloezie en borderliners zijn er vaak mee behept.

Bij het Othello-syndroom, dat even vaak bij mannen als vrouwen voorkomt, lijdt men aan wanen. Het gevaar is denkbeeldig. Daarnaast is de patiënt constant bezig met beelden in het hoofd van de mogelijke ontrouw, waardoor hysterie kan ontstaan. Deze mensen krijgen ook lichamelijke klachten, zoals spierspanning, rillingen en duizeligheid.

Gisteren: Richard belt Natascha soms wel 68x per dag……..

Lees ook:De Venustrafoob is bang voor mooie vrouwen
Lees ook:Vrouw van Jamie Oliver checkt al zijn berichten
Lees ook:Vrouwen vallen voor vriendjes die lijken op de vader uit haar kindertijd
Lees ook:Holocaust- en andere trauma’s zijn erfelijk
Lees ook:Stiekeme relatie met man van je vriendin is echt een brug te ver

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>