Welke mannen vermoorden hun (ex)vrouw?

WhenMenMurderWomanHelaas was het in de afgelopen warme zomer in Nederland weer helemaal mis. Meerdere gevallen van partnermoord.

Verpleegster Linda van der Giesen werd vorige week doodgeschoten op het parkeerterrein van het ziekenhuis in Waalwijk waar ze werkte. In juni werd Raja Draaisma uit Hoofddorp slachtoffer en afgelopen weekend werd een 32-jarige vrouw in Drachten in het bijzijn van haar kindje vermoord door haar ex.

Dat is vaak het fatale topje van een ijsberg: zowel voor de dodelijke slachtoffers zelf als dat veel partnergeweld onzichtbaar en onbestraft blijft…..

Het professoren-echtpaar Rebecca & Russell Dobash, beide criminologen aan de Universiteit van Manchester, hebben 866 dossiers (786 mannen en 80 vrouwen) bestudeerd en interviewden 180 mannen en 20 vrouwen die wegens moord waren veroordeeld.

Hun onderzoek bracht enkele verontrustende maatschappelijke verschijnselen aan het licht. De belangrijkste was dat veel vrouwen worden vermoord door jaloerse, bezitterige mannen, die per se over alles controle willen hebben.

VICE sprak met professor Russell Dobash over het boek dat hij met zijn vrouw hierover heeft geschreven: ‘When Men Murder Women’.

“We concludeerden in het merendeel der zaken dat mannen hun partners vermoorden uit jaloezie. In tweederde van de gevallen hadden ze al eerder geweld gebruikt tegen de vrouwen, en vaak was het op het punt dat die vrouwen zeiden: ‘Ik heb er genoeg van’, ‘ik ben weg hier’ of vlak daarna.

Het algemene patroon is dat de moordenaar de vrouw terug wil en vindt dat ze van hem is, waardoor hij probeert haar terug te krijgen, legt prof. Dobash uit. In sommige gevallen probeert hij haar te vleien, andere keren doet hij haar ironisch genoeg nog meer geweld aan.

Op een gegeven moment komt er een punt dat hij erachter komt dat zijn pogingen tevergeefs zijn, waarna plan B is om haar om te brengen.

Deze mannen hadden vaak een hele normale, vaste banen. Wel hadden ze allemaal een zelfde bezitterige houding ten opzichte van hun partner. Zodra die gefrustreerd werd, worden deze types dus gevaarlijk.

Het criminologenpaar vond ook 62 gevallen van bijkomstige moorden. Vaak van ofwel haar kinderen, of van ‘beschermers’ zoals vrienden, familie, of nieuwe relaties. Dat laat zien hoe sterk de eigendomsdrang van de dader is.

Het wezenlijke probleem is volgens onderzoek van het echtpaar Dobash het idee dat mannen altijd dingen kunnen opeisen en de controle moeten hebben.

“Je ziet dat overal in de populaire cultuur. Zelfs een ogenschijnlijk braaf nummer ‘Every Breath You Take’ van The Police gaat over een bezitterige, jaloerse man”, aldus prof. Dorbash. “Dat zouden we niet moeten toejuichen, want het is precies het beeld dat zich manifesteert in mannen die hun (ex-) echtgenotes of partners allerlei vormen van vreselijk geweld aandoen.”

Lees ook:Stalkers? Oppassen als hij zegt ‘je krijgt spijt dat je het uitmaakt’!
Lees ook:Franse burgemeester gecastreerd en vermoord door jaloerse rivaal
Lees ook:Toename aantal mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld
Lees ook:Ouders worden net zo vaak door kinderen mishandeld als andersom
Lees ook:Nederlanders hebben hun handjes te los zitten

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Welke mannen vermoorden hun (ex)vrouw?

  1. Angel

    Ik leef al 7jaar met een turan samen die mijn zoon tegen mij ophetste hij was toen pas 11jaar hij sloeg mij veel dat ik het moes verbergen met dat bruin spul voor je gezicht en amper kon lopen van de gkneusde ribben nu zijn de rollen omgedraaid stak hem uit mijn huis heb hem eerst laten slaan stoen ik hem neer ik werd vrij gesproken meschien een opsie voor vrouwen die dit ook mee make

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>