Na het gebroken hart volgt de opluchting en persoonlijke groei

Het gebroken hart, de geestelijke en lichamelijke pijn, om nog maar te zwijgen over alle praktische sores: daar gaat het meestal over bij een relatiebreuk.

Maar er schuilen ook positieve emoties in.

En het (her)ontdekken van ‘je echte eigen zelf’ is daar de belangrijkste van……

Verbroken liefdesrelaties zijn nodig hebben om als mens te kunnen groeien en te ontwikkelen als persoon,” aldus de Amerikaanse professor psychologie dr. Gary Lewandowski, die eerder publiceerde over het Michelangelo-effect.

Hij ondervroeg mannen en vrouwen die in het voorafgaande kwartaa een liefdesbreuk na een serieuze relatie kregen te verwerken. Met verrassende resultaten.

1 op de 3 beschouwde de scheiding als een louter negatieve ervaring, maar 41% vond het bij nader inzien een positieve ervaring, ook wanneer ze zelf gedumpt werden.

Ze gebruikten daarvoor termen als ‘gelukkig’, ‘rustig’, ‘opgelucht’, ‘kracht’ en ‘zelfverzekerdheid’. Lewandowski verklaart die positieve groei doordat een partner de ontwikkeling van een mens als persoon kan belemmeren. Soms worden mensen zo meegesleept in het leven van de ander, dat we de persoon die we zelf waren voor de relatie weer tegenkomen na een breuk.

Uit een studie van de University of Minnesota uit 2003 bleek reeds dat veel mensen na het eerste verdriet van een scheiding of breuk meer zelfvertrouwen kregen. Mensen hoeven voor zichzelf niet langer te verantwoorden waarom ze bij de partner blijven, waardoor dingen weer helderder gezien worden.

Ook een studie uit 2010 van Northwestern University stelde vast dat mensen na een break-up het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn, maar dat juist ervoor zorgt dat ze zichzelf kunnen ‘resetten’ door met een schone lei opnieuw te beginnen.

Lees ook:Een gebroken hart lijkt in december nog erger
Lees ook:Wat kleffe Facebook-berichten over je relatie zeggen
Lees ook:Vrouwen zijn empathischer t.o.v. partner dan mannen
Lees ook:Aspirientje helpt beter tegen gebroken hart dan praten
Lees ook:We zien onze geliefde mooier dan hij of zij echt is

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>