Ouderen met een slecht huwelijk sterven sneller

old coupleAl eerder schreven we een bericht onder de kop ‘Beter geen relatie dan een slechte relatie‘. En dat blijkt nog steeds te kloppen.

Liefde kan je hart breken, maar een rotrelatie ook.

Oudere echtparen die al jaren geregeld in de clinch liggen, lopen meer risico op hart- en vaatziekten dan degenen in een goed en stabiel huwelijk.

En dat is een belangrijke constatering in een tijd waarin mantelzorgsters steeds belangrijker worden en vooral de partners van chronisch zieken vaak overbelast zijn en in extreme gevallen zelfs ontsporen…….

Daarover berichtte deze week het NCRV programma ‘Altijd Wat’. (zie video onderaan bericht)

De bevinding van het vroeger overlijden van oudere mensen in een mindere relatie zijn van socioloog Hui Lui en collega’s van de Michigan State University, waarover is gepubliceerd in het Journal of Health and Social Behaviour

Uit een eerdere studie van dit team bleek al dat mensen die ontevreden zijn met hun echtgenoot, zelfs als dit niet tot conflicten leidt,een groter risico op depressie, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten lopen.

Anderom geldt ook dat mensen die zwaar ziek zijn beter opknappen als zij een liefdevolle partner achter zich hebben staan. Met name bij mannen maakt dit het verschil of zij een hartaanval overleven of niet.

Volgens Lui ligt de verklaring voor deze uitkomsten vooral in het feit dat ongelukkige mensen er vaak ongezonde gewoonten (zoals roken en drinken) op na houden en het niveau van stresshormonen in het lichaam extreem is verhoogd.

De Amerikaanse wetenschappers analyseerden 5 jaar lang gegevens van 1200 getrouwde mannen en vrouwen die bij de start van de studie tussen de 57 en 85 jaar oud waren. Zij werden ondervraagd over de kwaliteit van het huwelijk en er werd gekeken naar het aantal hartaandoeningen, beroertes en de algemene bloeddruk.

Ongelukkig getrouwde ouderen krijgen vaker hart- en vaatziektes dan degenen die hun huwelijk als stabiel en fijn definieerden. Hoe ouder, hoe groter dit risico.

Lui: “Relatie advies en huwelijksbegeleiding richt zich voornamelijk op jongere stellen, maar deze resultaten laten zien dat kwaliteit van het huwelijk net zo belangrijk is als je al veel langer getrouwd bent.”

Lees ook:Vrouwen die veel kinderen baren worden ouder
Lees ook:Vrouwen: trouwen is dubbel goed voor je hart!
Lees ook:Een gebroken vrouwenhart is levensgevaarlijk
Lees ook:Getrouwde mensen zijn 3x zo vet als singles
Lees ook:Gescheiden mensen hebben vaker ongelukken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>