Vechtscheidingen: alleen de advocaat (van de duivel) wordt er blij van

AdvocatentogaEr is een hemelsbreed verschil tussen de verzoenende rol die advocaten bij een echtscheiding horen te spelen en de realiteit.

Wat vooral telt is de rinkelende kassa.

De wetgever mag dan al verwachten dat zij al het mogelijke doen om een echtscheidingsprocedure zo pijnloos mogelijk af te handelen, in werkelijkheid zijn het uitgerekend de pleiters zelf die aansturen op een conflict.

Dat blijkt uit de opnames met een verborgen camera die een vrouwelijke en mannelijke journalist maakten toen ze hun ‘scheiding’ aankaartten voor het VTM-programma TELEFACTS.

“Iedereen weet dat scheiden stukken van mensen kost”, zegt ‘Telefacts’-chef Ann Van Mullem. Niet alleen emotioneel is het een loodzware stap, ook financieel lopen de kosten enorm hoog op. Wij wilden weten hoe de advocaten hun rol bij een echtscheidingsprocedure invullen en moesten vaststellen dat sommigen hun cliënten meteen meenemen in een harde strijd. Er is ook bijna geen communicatie over de kosten. Slechts 1 advocaat legde de prijzen en de procedure correct en transparant voor, de anderen waren vooral bezig met hun strategie.”

Terwijl bij een scheiding in principe eerst een bemiddeling voorgesteld moet worden en daarna gekozen kan worden voor een einde in onderlinge overeenstemming, filmden de journalisten de advocaten die net de tegenovergestelde richting uitgingen.

Ze raadden hun cliënt al tijdens het intakegesprek aan zich voor te bereiden op een harde strijd. Of ze gaven tips, zoals: haal het geld nu al van je rekening, zorg dat er niets overblijft. Kopieer alle bankuittreksels en denk na over een verrassingsaanval. Het uitleggen van alle proceduremogelijkheden, of zelfs duidelijkheid over hun erelonen en kosten, was er bij de meesten niet bij.

Vanavond in TELEFACTS bij VTM

Bekijk meer video’s van Telefacts op vtm.be

Lees ook:Echtscheiden doe je anno nu via internet
Lees ook:Het is vrijdag de 13e: de dag van de echtscheiding, echt waar!
Lees ook:Competitie maakt vrouwen dommer en mannen hitsiger
Lees ook:Echtscheidingsspreekuur
Lees ook:Scheiden via de ambtenaar van de burgerlijke stand

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>