Weggaan bij een partner die door ziekte zichzelf niet meer is

Ruim 25 jaar na haar huwelijk, en 10 jaar na het noodlottige ongeluk van haar man is Diana (47) niet meer samen met hem.

Ze is nu met haar nieuwe partner Bert (48), die net als Diana kortgeleden zijn zieke partner verliet.

Een hersenbloeding veranderde zijn ex in een wrak…..

Ze ontmoetten elkaar op een bijeenkomst van mantelzorgers en hun verhaal is dit weekende te lezen in TROUW De Verdieping, onder het kopje ‘Oude zorgen, nieuwe liefde’.

Veel begrip roept het verlaten van een zieke partner niet op, maar beiden zaten in een situatie die je niet meer tot een huwelijk kon rekenen. Daarbij: mantelzorg voor een partner is de zwaarste die er is.

Hoe vaak het in Nederland voorkomt dat mensen scheiden vanwege gezondheidsproblemen, is niet goed in kaart gebracht, zegt het CBS.

Voor het laatst is in 2003 aan scheidende stellen gevraagd naar de reden voor de breuk. Met 10% staan gezondheidsproblemen op plek 4, na ‘botsende karakters’ (38%), ‘iemand anders in het spel’ (38%) en ‘op elkaar uitgekeken’ (25%).

Opvallend: vrouwen kiezen iets vaker voor hun eigen geluk als hun partner ziek wordt: althans 11% geeft dit aan als reden voor de scheiding, tegenover 9% van de mannen.

Rond de zomer komt het CBS met nieuwe cijfers.

Een toename is niet de verwachting, zegt Rob van Coolwijk, voorzitter van de VFAS, de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators. Bij zijn eigen kantoor, waar 5 mensen zich met scheidingen bezighouden, komen ze het een paar keer per jaar tegen. Hoewel dat aantal volgens hem niet toeneemt, denk hij wel dat mensen gemakkelijker afscheid nemen van hun zieke partner dan vroeger.

“De solidariteit binnen het huwelijk is beduidend minder; mensen kiezer sneller voor zichzelf. Wat meneer pastoor ervan vindt, maakt niet meer uit. Als vrienden het contact verbreken, wat voorkomt, dan bouwen mensen elders een nieuw leven op. Het eigen geluk gaat voor.”

Dat denkt ook Jan Voortman, van Professionals in NAH, een organisatie die mensen met niet aangeboren hersenletsel begeleidt. Volgens hem hikken overbelaste mantelzorgers soms tegen scheiden aan en raakt het onderwerp uit de taboesfeer.

Dat de zieke partner opleeft, zoals bij het geïnterviewde stel lijkt te gebeuren, is goed mogelijk, zegt Voortman. “Voor mensen met hersenletsel kan samenleven met anderen zeer intensief zijn. Wanneer dat niet meer hoeft, kun je zien dat ze energie overhouden. Dat gebeurt ook vaak als ze naar de dagopvang gaan. Door mensen er op te wijzen dat hun partner zich niet aanstelt, proberen wij scheidingen te voorkomen, vaak met succes.”

Lees ook:1 langlopend huwelijk maakt op termijn het gelukkigst
Lees ook:Zorgen voor zieke partner doet langer leven
Lees ook:Hoe het komt dat paren na hun zilveren bruiloft gaan scheiden
Lees ook:Meer vrouwen dan mannen zeggen geen partner nodig te hebben
Lees ook:Stinken en slordigheid zijn doodsteken voor relaties

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Weggaan bij een partner die door ziekte zichzelf niet meer is

 1. Frans

  Mijn vrouw stierf stierf 3 jaren geleden aan longkanker , ik heb al veel jaren een chronische ziekte kan men nog niet genezen medicamenten slikken , nu leerde ik een vrouw kennen ( man had haar verlaten weg met een andere vrouw ) ze vertelde mij ik ben al zeker 20 jaar diabetes en eens gevallen gevolg rolstoel nu ,wel ik accepteerde het van te willen leven met haar nochtans 2 sukkelaars .

    /   Reply  / 
 2. Janet

  Mijn man is al 41 jaar ziek.Hij is vaak humeurig en ondankbaar. Vorige week was ik in paniek ik wilde weg bij hem. Mijn leven glijdt tussen mijn vingers Door. Ik voel me alleen al schuldig omdat ik zo wreed was weg te willen. Maar toch blijft mijn hoofd onrustig. Ik wil nog iets met mijn leven voor het te laat is (77). Ik wil gwars Door Nederland fietsen en genieten van de natuur. Er is geen andere man in het spel. Wat moet ik.

    /   Reply  / 
  1. angela

   Dat is een hele lastig vraag. Mijn man heeft nah, al heel lang en ik was jong (18) toen ik een relatie met hem kreeg. Ik ben nu 47 jaar. In de loop der jaren is hij steeds meer in gezondheid achteruit gegaan. Ik heb veel respect voor jouw situatie dat je al 41 jaar voor hem zorgt en klaarstaat.Ik heb ook al jaren het gevoel dat mijn leven door mijn vingers door glipt en wil net als mijn leeftijdsgenoten genieten van de kleine dingen in het leven maar ik kan nog een keuze maken, ik ben maar 46 jaar. Een zieke achterlaten vindt ik erg zwaar en ben bang voor de reacties van de omgeving. Elke dag (al 8 jaar)hoop ik dat mijn man weer dezelfde wordt als voorheen. Ik weet niet of je in je omgeving vriendinnen hebt waar je wat mee kan afspreken zoals fietsen of gezellig ergens heen gaan want dan ben je even uit de sleur en kan je je verhaal kwijt. Misschien zijn er in de buurt middagen waar je heen kunt gaan zoals een wandelclub.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>