Eerste huis voor gescheiden ouders in Nederland geopend

Vandaag is het allereerste Parentshouse van Nederland geopend in het Amsterdamse IJburg.

Dominee Rob Visser van De Binnenwaai op IJburg, kwam een aantal jaar geleden op het idee van een tijdelijk opvanghuis voor gescheiden ouders en hun kinderen………

Dat meldt Metro.

Inmiddels woont er al 1 gescheiden vader, de 51 jarige Evert Stolwijk en later deze maand volgen er meer.

Stolwijk kan zich een huurhuis in de vrije sector niet veroorloven en als ZZP’er is zijn inkomen te onregelmatig om voor een hypotheek in aanmerking te komen. De woningbouwvereniging kan hem ook niet helpen. De persoon die bij een scheiding het gezamenlijke huis achterlaat, gaat vervolgens als starter de woningmarkt op en is daardoor de daaropvolgende jaren kansloos voor een sociale huurwoning.

Ds Rob Visser vertelt over zijn idee. “Er zijn op IJburg heel veel jonge gezinnen, sterker nog: het is het meest kinderrijke gebied in heel West-Europa. Maar daarom zijn er helaas ook veel mensen die uit elkaar gaan. Ik zag vaders en moeders die geen kant meer op kunnen en ten einde raad zijn.”

Tweeënhalf jaar later is het begin er, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De eerste locatie van het Parentshouse in de Eva Besnyöstraat moest namelijk opgegeven worden, omdat buurtbewoners klaagden. Ze waren bang voor de overlast van de gescheurde gezinnen en dat hun koophuizen daardoor in waarde zouden dalen.

De woningstichting kwam al snel met een alternatief. Op nog geen steenworp afstand werd een lege woning gevonden die tussen de huurhuizen in de Ben van Meerendonkstraat staat. Volgens Stolwijk is het contact met de buren nu heel goed. “Ze maken graag een praatje en vragen of ik gereedschap wil lenen.”

Lees ook:IJburg houdt huis voor pas gescheiden ouders met kids tegen
Lees ook:Scheiden doet lijden: de alimentatie-camping
Lees ook:Het is weer ‘bon ton’ om de grote stad te verlaten
Lees ook:Gescheiden Belgen trekken terug naar de kust
Lees ook:Gebroken gezinnen blijken vaak letterlijk uit elkaar te vallen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>