Gipskamers spelen belangrijke rol bij signaleren partnergeweld

Orthopedisch chirurgen en mensen op de gipskamers moeten erop bedacht zijn dat eenderde van hun vrouwelijke patiënten ooit te maken heeft gehad met partnermishandeling.

In Canada, de VS en in India (18%) ligt het aantal mishandelingen hoger dan in Denemarken en Nederland. In Nederland was het in het afgelopen jaar 10% en een kwart had er ooit mee te maken………..

Dat meldt Medisch Contact vandaag.

12 centra in Canada, de VS, India, Denemarken en Nederland werkten samen om het voorkomen van huiselijk geweld tegen vrouwen onder behandeling van een orthopedisch chirurg in kaart te brengen. In totaal werden 2839 patiëntes geïnterviewd, waarvan de resultaten deze week zijn gepubliceerd in The Lancet.

Daarbij werd niet alleen gekeken naar het aantal patiënten dat op dat moment letsel had, maar vooral naar het aantal patiëntes dat in een jaar of gedurende het leven thuis mishandeld werd. Eerder berichtte de WHO een lifetime prevalentie variërend van 15 tot 71%.

Patiëntes werden benaderd door een vrouwelijke studiemedewerker en vulden alleen, in een aparte ruimte, een vragenlijst in. Deze bestond uit vragen over lichamelijk, seksueel en emotioneel geweld in huiselijke sfeer.

1 op de 6 vrouwen bleek in het jaar voorafgaand aan het onderzoek slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld en 1 op de 3 had er ooit in haar leven mee te maken gehad. In korte relaties werden vrouwen het vaakst met mishandeling geconfronteerd.

Bij 1,7% was het artsenbezoek een direct gevolg van mishandeling.

“Er werd vooraf verondersteld dat huiselijk geweld vaker voorkomt in Canada en in de VS dan in Europese landen en dat blijkt ook zo te zijn”, vertelt Rudolf Poolman, medeonderzoeker en orthopedisch chirurg verbonden aan het OLVG Amsterdam.

“Maar ook in Nederland is huiselijk geweld aan de orde. De prevalentie is nu gestaafd met getallen en kan niet weggewimpeld worden.” Poolman hoopt dat het nu meer onder de aandacht komt bij zijn collega’s, dat er meer bewustwording en signalering komt, net zoals er nu scherp gelet wordt op kindermishandeling. Daarbij merkt hij wel op dat in eerste instantie de huisarts de centrale rol speelt in de nazorg.

Er zijn meerdere oorzaken voor het verschil tussen Noord-Amerika en Nederland. Het kan een culturele grondslag hebben of er is verschil geweest in de interpretatie van de vragenlijst. Poolman oppert nog een andere verklaring: “Onbemiddelde mensen in Nederland zijn een stuk minder arm dan arme mensen in Canada en in de VS. Wat dat betreft is Noord-Amerika net een derdewereldland.”

Slechts 6% van de ondervraagde vrouwen in de westerse landen en geen enkele in India was ooit door een hulpverlener gevraagd naar geweld in haar huiselijke sfeer. Driekwart van de vrouwen vond dit zeker bij het takenpakket van zorgverleners horen, en ruim 60% dacht daarbij specifiek aan de orthopedisch chirurg.

Lees ook:1 op de 6 botbreuken bij vrouwen is van partnergeweld
Lees ook:Vermoedt u huiselijk geweld bij de buren? Bel het steunpunt!
Lees ook:Dierenbeulen zijn vaak ook vrouwen- en kinderbeulen
Lees ook:Bij een kwart van de lesbische paren is sprake van huiselijk geweld
Lees ook:Partnergeweld: de harde cijfers

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>