Zonen trekken een gebroken gezin beter dan dochters

Jonge meisjes die zijn opgegroeid zonder vader, kampen in hun tienerjaren veel vaker met een depressie dan jonge jongens.

Jonge meisjes in de basisschool-leeftijd lopen meer kans op psychische problemen in hun tienerjaren dan meisjes die al wat ouder waren toen hun ouders uit elkaar gingen.

In het algemeen kunnen zonen beter dan dochters omgaan met het uit elkaar gaan van hun vader en moeder……

Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Bristol onder 5631 tieners. Zij maken deel uit van het ‘Children Of The 90s’ project, een groep van bijna 20.000 in 1991 en 1992 geboren kinderen, die de wetenschappers blijven volgen.

23% van de meisjes toont vormen van verdriet en ernstige vermoeidheid als haar ouders scheiden voor haar 5e levensjaar en haar vader uit haar leven verdwijnt.

Bij jongens tussen de 5 en 10 jaar kampt 17% op latere leeftijd met een depressie. Dat is 10% meer dan bij jongens van wie de ouders bij elkaar bleven.

Meisjes die al vanaf beneden de 5 jaar oud hun vader hebben moeten missen, hebben later de meeste kans op psychische problemen.

“We kunnen geen oordeel vellen over wie er schuldig is, maar we vermoeden dat jonge meisjes die het zonder hun vader hebben moeten stellen later in het leven meer gevaar lopen”, aldus hoofdonderzoekster Iryna Culpin. Ze benadrukt dat de studieresultaten ook afhankelijk zijn van tal van andere factoren, zoals sociale en economische factoren.

Jonge meisjes lijken ‘kwetsbaarder voor negatieve persoonlijke gebeurtenissen’ in hun jeugd dan jongens. Ze lopen echter niet perse meer risisco om hun hele leven lang vatbaar te blijven voor depressiviteit.

Lees ook:Zonen beter bestand tegen scheiding ouders dan dochters
Lees ook:Meisjes hebben zwaardere puberteit dan jongens
Lees ook:Dochters uit gebroken gezinnen vroeger in puberteit
Lees ook:Jongens zijn gelukkiger dan meisjes, ondanks dat ze vaker een beperking hebben
Lees ook:Dochters lijden meer onder scheiding ouders dan zoons

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>