Mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld zijn bang voor hoon

Het ziet ernaar uit dat het aantal mannelijke slachtoffers van partnergeweld relatief toeneemt.

Uit het onderzoek ‘Huiselijk geweld in Nederland anno 2010′ kwam naar voren dat 40% van de mannen rapporteert slachtoffer te zijn (geweest) van (ex)partnergeweld en 60% van de vrouwen.

Er is een enorm taboe rondom mannen die met geweld te maken krijgen.

“Zeker is dat nog veel minder mannen dan vrouwen aangifte doen van partnergeweld of hulp zoeken. We weten wel dat het geweld op vrouwen zwaarder, langer en frequenter is en dat mannen vaker psychologisch dan fysiek worden geterroriseerd. Wat overigens even zware gevolgen heeft…….”

Aldus Marijke Weewauters van het Belgische Instituut voor Gelijkheid van mannen en vrouwen.

Deze week werd ik getroffen door een brief i de krant van een man die slachtoffer is van zulk partnergeweld.

Ik ben een man van 43, ben 15 jaar gehuwd en vader van 2 tienerdochters. Ik heb een aannemersbedrijf en stel 30 mensen tewerk. Mijn huwelijk is altijd turbulent geweest, met veel conflicten en scènes, door mijn vrouw. De jongste jaren kwam daar almaar vaker fysiek geweld bij. Ik ben een grote, sportieve man en de weinigen aan wie ik het vertelde, geloofden me bijna niet. Het laatste jaar escaleerde dit. Zo kwam ze al naar het bedrijf om mij de huid vol te schelden, en ze dreigde ook al om mij aan te geven bij de fiscus of belt me de hele dag non-stop. Ik weet dat mijn vrouw een moeilijke jeugd had, maar ze wil er niet over praten. Ik ben ten einde raad, schaam me en weet niet meer wat te doen. Weggaan vind ik moeilijk, want hoe moet het dan met onze kinderen?

De Vlaamse relatiedeskundige Rika Ponnet geeft deze man raad.

Lees ook:Speciale dag voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld
Lees ook:Man slaat vrouw / vrouw slaat man: partnergeweld van 2 kanten
Lees ook:Partnergeweld: de harde cijfers
Lees ook:Bekende Belgische mannen op de bres tegen partnergeweld
Lees ook:Toename aantal mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>