Echtscheiding werkt voor kinderen alleen als ouders kappen met ruzies

Scheiden of blijven? Of pas uit elkaar gaan als de kinderen het huis uit zijn?

Het zijn lastige dillemma’s.

Een echte vechtrelatie en een ruzie-achtige sfeer: daar worden kinderen ook echt niet blij van.

Samenblijven voor de kinderen is niet altijd een goed idee………….

Uit een nieuw rapport van Scheiding in Vlaanderen blijkt dat ouders beter uit elkaar kunnen gaan dan thuis ruzie blijven te maken. Er is echter ook een MAAR.

Het huwelijk is ‘op’, maar er zijn wel kinderen. Wat doe je dan? Een hartverscheurende keuze, want voor een kind is een scheiding een traumatische gebeurtenis. Geen wonder dat heel wat ouders liever ‘samenblijven voor de kinderen’. Maar is dat echt dé manier om je kind het gelukkigst te maken? Een nieuw rapport van het onderzoeksconsortium Scheiding in Vlaanderen (SIV) zegt van niet.

“Samenblijven in het belang van de kinderen gaat niet meer op zodra de relatie tussen de ouders te onstuimig is”, zegt onderzoeksleidster Christine Van Peer. ‘Wanneer een scheiding een punt zet achter frequente en intense conflicten tussen de ouders, is dat net een opluchting voor het kind. Het is dan gelukkiger als zijn ouders toch uit elkaar gaan.”

Een echtscheiding kan dus voor sommige kinderen beter zijn. Op 1 voorwaarde: “Als na de scheiding het elkaar verwijten maken, het roepen en het tieren stopt”, zegt Van Peer. En juist daar wringt de schoen: eerder onderzoek van SIV toonde aan dat eenderde van de gescheiden ouders nog ruziet over de kinderen. Bij zo’n 6% gebeurt dat zelfs minstens 1x per maand.

“Als je na de scheiding hetzelfde patroon verderzet, blijft je kind even ongelukkig”, zegt Van Peer. “Ouders moeten beseffen welke impact hun gedrag heeft op het welbevinden van hun kinderen.”

Om te vermijden dat ex-partners nieuwe stof vinden om ruzie over te maken, pleit het consortium voor het invoeren van een ‘ouderschapsplan’, zoals in Nederland al bestaat.

Lees ook:Ruzie thuis is voor kinderen erger dan gescheiden ouders
Lees ook:Over de diep verscheurde gevoelens van kinderen van echtscheiders
Lees ook:Scheiden schaadt kinderen niet (?!)
Lees ook:Kinderen leren ruziën van vader en moeder
Lees ook:Vechtscheidingen rijzen de pan uit

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Echtscheiding werkt voor kinderen alleen als ouders kappen met ruzies

  1. Marynita

    Het is vaak geen optie om samen te blijven vanwege de kinderen omdat een huwelijk dat niet gelukkig is niet vol te houden valt. Mijn ervaring is dat een scheiding de situatie voor de kinderen niet verbetert. Wanneer de reden voor de scheiding ruzie of onenigheid was, gaat dit na de scheiding door in een nog veel heftigere vorm. Contact vermijden is dan het beste, maar dat is meestal niet toegestaan. Dus blijft de escalatie verder uit de hand lopen en kan zelfs verdergaan in geweld en doodslag. Dit alles komt door onbegrip voor de emoties van mensen in een scheiding. Rechters en advocaten hebben geen idee wat ze aanrichten met regels, die niet werken of zijn daar niet in geintresseerd. Veel geweld na scheidingen kan voorkomen worden. De ouders zelf zijn vaak machteloos in deze situatie, ze kunnen hun relatie niet verbeteren, ook niet voor de kinderen, en ze kunnen niet tot rust komen door de bezoekregelingsrechten van veelal de vader.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>