Terug in de klas bij ‘De Scheidingsschool’

Het begint vaak met een bijna onopgemerkt klein barstje in de basis van de relatie.

Een ruzie, nog een ruzie, frustraties, slaande deuren.

Een hoop ellende, om te eindigen in een scheiding en het besef dat de echte ellende dan pas begint.

Want scheiden is lijden.

Toch hoeft het zo niet te gaan. De scheidingsschool geeft tips, informatie en begeleiding om het anders te doen……….

Oftewel: scheiden kun je leren. Daarover schrijft dit weekend het Vlaamse Nieuwsblad.

Anne De Keyser, psychologe en medeoprichtster: “In mijn praktijk als psychologe hoorde ik mensen vaak zeggen dat ze het nooit meer op die manier zouden aanpakken. Ook kwamen er ouders aankloppen voor hun kinderen, omdat die problemen hadden met de scheiding. Die gesprekken deden me inzien dat het niet de kinderen waren die opgelapt moesten worden, maar wel de situatie. Ik bedacht dat er een school zou moeten bestaan voor koppels waar ze kunnen leren hoe ze op een andere en een goede manier kunnen omgaan met een scheiding.’

Het spreekt voor zich dat in een goede scheiding rekening wordt gehouden met alle betrokkenen. Zelfs al kan je je ex naar de hel verwensen, het blijft de vader of moeder van je kinderen. Kinderen zijn dan ook vaak de grootste zorg bij een scheiding. Wie wil en mag er voor hen zorgen, wie ziet hen het meest, wie betaalt voor hen en, misschien nog het belangrijkste, wat willen ze zelf?

Anne De Keyser: “Wij geloven zeker in de liefde, maar we weten ook dat het niet vanzelfsprekend is. Een relatie geeft nooit de garantie op ‘voor eeuwig en altijd’. Voor ons is het vooral belangrijk dat je leert uit je vorige relatie, ook al is dat heel confronterend. Iedereen mag in de liefde blijven geloven, maar ook in het feit dat je moet blijven investeren, in die relatie maar ook in jezelf. Daar geloof ik vooral in. Als je niet investeert, dan lukt het niet.”

De scheidingsschool houdt geen pleidooi voor scheidingen, helemaal niet. Scheiden betekent verlies, dat is altijd zo. Scheiding kan echter voor ouders en kinderen ook winst opleveren. Het is omdat ze zich daar bewust van zijn, dat ze mensen willen helpen om de valkuilen te vermijden.

Lees ook:Ruzie thuis is voor kinderen erger dan gescheiden ouders
Lees ook:Grote mensen over de echtscheiding van hun ouders
Lees ook:Echtscheiding werkt voor kinderen alleen als ouders kappen met ruzies
Lees ook:Soms is bij elkaar blijven voor de kinderen helemaal niet zo gek!
Lees ook:Scheiden schaadt kinderen niet (?!)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>