Lijden bij scheiden valt volgens velen wel mee

Vorige week toonde onderzoek van onze oosterburen aan dat een echtscheiding een enorme geluksdip oplevert, dat een mens daarna weer terugveert, maar nooit meer uitkomt op zijn eerdere geluksniveau.

Onderzoek bij onze zuiderburen laat een andere positievere tendens zien omtrent scheiden en lijden…….

De universiteiten van Gent en Leuven ondervroegen 1865 volwassenen die in een echtscheiding zitten.

De meerderheid vindt dat zij een goede levenskwaliteit heeft, die ook nog stijgt gaandeweg het proces. 1 op de 5 scheidende mensen beleeft hun bestaan als ronduit slecht en dat verbetert ook niet in de eerste paar jaar.

Mensen met ruimere financiële middelen, een baan, een nieuwe partner, minder conflicten en een groter gevoel van autonomie hebben meer kans om een scheiding goed door te komen of een snel herstel te hebben. De levenskwaliteit van vrouwen in echtscheiding is gemiddeld minder dan die van mannen, omdat ze vaak een lager inkomen hebben.

Mensen die een beroep doen op een mediator en/of bijstand krijgen van een deskundige die empathisch, aanvaardend, authentiek en onpartijdig overkwam, rapporteren minder verlies aan levenskwaliteit. Zich schuldig voelen aan de situatie speelt een belangrijke rol tijdens de onderhandelingen en heeft een negatief effect.

Niet wat a.s. exen afspreken, maar wel hoe ze dit beoordelen is belangrijk. Zij die de getroffen regeling eerlijk, op maat, duidelijk en volledig vinden, hebben een hogere levenskwaliteit tijdens de scheiding en de eerste paar jaar daarna. Gemiddeld beoordelen mensen hun convenant na verloop van tijd negatiever. Dit is vaker het geval bij mensen die al wat ouder zijn, een lagere werkstatus hebben en zelf het initiatief namen.

Lees ook:Bij een matig huwelijk maakt blijven gelukkiger dan scheiden
Lees ook:Rijk of arm na een scheiding?
Lees ook:Happy of sneue single: het is een duur leven!
Lees ook:Vandaag is het De Dag van de Scheiding
Lees ook:Universiteit Twente zoekt scheidende stellen voor onderzoek

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>