Kinderen van gescheiden ouders houden meer moeite met relaties

Volwassenen die als kind hebben meegemaakt dat hun ouders scheidden hebben andere opvattingen ten aanzien van huwelijk en gezin dan zij die dat niet hebben beleefd.

De eerste groep staat sceptischer tegenover het aangaan van relaties.

Verder noemen zij vaker ‘van het leven genieten’ en niet ‘een gelukkig gezinsleven’ als belangrijk doel in het leven.

Vooral bij mannen is dit verschil opvallend.

Vrouwen wiens ouders scheidden, maken in hun volwassen leven zelf ook meer kans om een echtscheiding mee te maken…….

Vergeleken met mannen die zijn opgegroeid in een tweeoudergezin onderschrijven 2x zoveel mannen die een echtscheiding van de ouders hebben meegemaakt een stelling als ‘alleen wonen heeft meer voordelen dan nadelen’.

Ook vinden meer mannen met gescheiden ouders dat het vinden van een geschikte partner om mee te gaan samenwonen of te trouwen niet gemakkelijk is. Zo blijkt uit de doctoraalscriptie ‘Kinderen van gescheiden ouders’ van A. de Graaf van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Echtscheiding lijkt anno 2011 wel in bijna alle kringen en milieus van de Nederlandse bevolking geaccepteerd. Echter: wanneer er kinderen bij betrokken zijn, is de houding toch sceptischer.

Dochters lijken nog steeds meer te lijden onder een echtscheiding van hun ouders dan zoons. Zulke meiden willen het met alle geweld in hun latere leeftijd het pertinent wel goed doen in hun huwelijk. Gevolg is dat er in deze groep vrouwen juist meer gescheiden wordt en zij zich vaak dubbel ongelukkig en mislukt voelen. Een beroemd voorbeeld van zo’n vrouw was destijds Prinses Diana.

Uit onderzoek onder Amerikaanse vrouwen tussen de 15 en 44 jaar is gebleken dat vrouwen die opgroeiden in een door echtscheiding ontstaan 1-oudergezin een grotere kans hebben om zelf te scheiden dan vrouwen uit 2-oudergezinnen.

Nederlands onderzoek bevestigt die gevolgen voor relatievorming op latere leeftijd. Zo blijkt dat zowel bij gehuwde als bij ongehuwd samenwonende mannen en vrouwen uit deze categorie de kans om uit elkaar te gaan anderhalf keer zo groot is als voor mensen die opgroeiden in een 2-oudergezin. Van de mannen die thuis een echtscheiding van de ouders hebben meegemaakt is 16% zelf gescheiden, van de mannen uit 2-oudergezinnen 10%. Voor vrouwen gaat het om respectievelijk 20% en 12%. Zij hebben dus binnen beide categorieën een iets grotere kans op een echtscheiding.

Filmmaker Gisèla Mallant volgde journalist Frénk van der Linden in 2009 voor de documentaire ‘Verloren Band, de scheiding van mijn ouders’. In de huizen van zijn ouders sprak Van der Linden over de ruzies, de scheiding en hun leven in die tijd. Hieronder vertelt hij erover bij Pauw & Witteman.

Lees ook:Scheiden is ‘normaler’ dan bij elkaar blijven
Lees ook:Ruzie thuis is voor kinderen erger dan gescheiden ouders
Lees ook:Voor de kinderen bij elkaar blijven is ook een ramp
Lees ook:Dochters lijden meer onder scheiding ouders dan zoons
Lees ook:Scheidingslessen voor kinderen

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kinderen van gescheiden ouders houden meer moeite met relaties

 1. Juspol

  Sinds 1980 zo ligt er al prima studie met adviezen gedaan door de bekende kinderpsychiater R.Gardner, aan familierechters hoe zij om zouden moeten gaan met de materie, “vervreemding”, al dan niet opzettellijk gepleegd door veelal moeders-vrouwen met en zonder ernstige geestesstoornis borderlinesyndroom o.a.
  Echter dat hier geen enkele waarheidsvinding in dat recht blijkt plaats te vinden heeft als gevolg gehad voor duizenden dat gezag klakkeloos werd gegeven maar aan zulke moeders, die daarna volop de kans kregen valse verklaringen af te leggen. Immers zodra deze verweren worden ingediend wordt er niks maar dan ook niks aan gedaan of onderzocht. het interesseert kennellijk vele rechters geen moer wat de gevolgen zijn voor vele onterecht gedupeerde vaders en hun kinderen. Die velen overigens terechtkomen in de psychiatrie met allerhande stoornissen ook nog eens.
  Kortom zolang alleen die moeders met en zonder stoornis het voor het zeggen hebben in vele zaken verandert er niks voor welzijn van die kinderen die dat betreft. Gevolg nog meer ellende. Ze geven zelfs even het kindje weg aan een ander, en liegen gewoonweg over ex-partners die alle zeilen bij moeten zetten in procedures jarenlang wat niet te doen valt. M.a.w. zulke kinderen worden jarenlang bedrogen ket verdraaide verhalen, onterechte zwartmakerij en ga zo maar door.

    /   Reply  / 
 2. Fleur

  Hallo,

  Ik heb een vraagje, ik doe mijn profielwerkstuk over de invloed
  van een echtscheiding op kinderen. Zouden mensen waarvan de
  ouders gescheiden zijn deze enquête willen invullen?
  http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=92516
  We zijn hard op zoek naar mensen.
  De enquête is anoniem, het zou erg fijn zijn als mensen deze
  zouden willen invullen!

  Groetjes Fleur

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Tatum Dagelet: gescheiden kind van gescheiden ouders | Relatie

 4. Pingback: 10 redenen waarom vrouwen van in de 40 geweldige seks hebben (maar niet met manlief) | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>