Steeds meer ‘bejaarden’ gaan echtscheiden

older-coupleEen paar weken geleden bleek uit de cijfers van het CBS dat er steeds meer paren van boven de 50 uit elkaar gaan.

Vaak na een zilveren bruiloft of op het moment dat de kinderen het huis uitgaan.

Maar ook steeds meer mensen van boven de 60 zetten die stap nog.

De babyboom-generatie ziet niet op tegen rigoureze veranderingen en wil de laatste fase van het leven doorbrengen met mensen waar ze zich echt thuis bij voelen.

Daar blijft het niet bij.

70-plusssers van nu vragen echtscheidingen aan en zelfs mensen die al in de 80 zijn………….

Vaak is de (naderende) pensioengerechtigde leeftijd zo’n grens. Het idee meer tijd te moeten doorbrengen met die partner waar je wellicht nog wel van houdt, maar die je al lang niet meer als geestverwant ervaart, maakt dat velen de weg naar de advocaat alsnog inslaan.

Ook al blijkt 1 langlopende relatie mensen op den duur het gelukkigst te maken en hoopt bijna iedereen daarop in het leven.

De cijfers van onze zuiderburen bewijzen de trend. 10 jaar terug scheidden er 2015 mensen van 60+ in België, vorig jaar was dit aantal bijna verdubbeld met in totaal 3759 echtscheidingen in die leeftijdscategorie.

Daarvan zijn er 534 boven de 70 jaar en 76 paren zijn zelfs boven de 80. Deze ‘bejaarde echtscheidingen’ (met alle respect) vormen bijna 6% van het totale Belgische aantal in 2009. Dat steeg met 20% van 27.002 breuken in het jaar 2000 tot 32.606 vorig jaar.

“De tendens laat zich al een tijdje voelen. Maar de stijging in de laatste 2 jaar is extreem”, aldus de Vlaamse relatietherapeute Rika Ponnet.

“Echtscheidingen blijven toenemen, ondanks voorspellingen die het tegendeel beweren. Maar opmerkelijk genoeg laat die stijging zich vooral voelen onder jonge koppels én 60-plussers. In de leeftijdscategorie tussen 30 en 50 jaar is het aantal scheidingen veeleer stabiel.”

Rika ziet diverse oorzaken van deze trend. “Enerzijds omdat een echtscheiding vandaag de normaalste zaak van de wereld is. Daarnaast worden mensen steeds ouder. 60′ers hebben nog heel wat jaren voor de boeg. Die willen ze delen met een partner met wie het goed klikt.”

In de generatie 60′ers zitten veel mensen die reeds een 2e maal trouwden. In die groep ligt ~anders dan je zou verwachten~ het aantal echtscheidingen zelfs nog hoger. Als je het al eens hebt doorgemaakt, doe je het blijkbaar een 2e x ook sneller.

Lees ook:Liefdesbrieven worden in China pas 7 jaar later bezorgd
Lees ook:Steeds meer Nederlandse mannen gaan voor buitenlandse vrouw
Lees ook:Grote grijze scheidingsgolf overspoelt Nederland
Lees ook:Mannen scheiden en trouwen steeds ouwer
Lees ook:Bijna 34.000 Nederlandse kinderen betrokken bij echtscheiding in 2012

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>