Manier waarop partners ruzie maken, voorspelt hun scheidingskans

Deze week publiceerden we al over onderzoek naar relationele herrie.

Daaruit bleek dat vrouwen tijdens ruzie vooral gehoord willen worden en mannen zich eerder afsluiten. Geen vruchtbare combi.

Ander onderzoek laat nu zien dat de wijze waarop partners met meningsverschillen omgaan, veel zegt over hun scheidingskansen……………..

Dat is althans de conclusie van het onderzoek van Kira Birditt van de University of Michigan na een studie bij 373 paren.

Het meeste kans op een scheiding is er als de ene partner het probleem constructief probeert aan te pakken, terwijl de andere zich terugtrekt.

Stellen die allebei hun best doen om het conflict constructief op te lossen, hebben het minst kans op scheiding. ”Het eerste patroon verkleint de kans op een lang huwelijk, omdat een constructieve partner het terugtrekken interpreteert als ‘niet willen investeren in de relatie’ in plaats van als afkoelingsperiode, zoals het meestal is bedoeld”, aldus de onderzoekster.

Overigens is er hoop: de meeste vrouwen ontwikkelen gedurende hun relatie van een destructieve naar een meer constructieve ruziestijl en gaan zich minder terugtrekken. Mannen blijven ‘trouw’ aan hun ruziemethode.

“Vrouwen stellen de relatie centraler, waardoor ze er ook meer moeite voor doen. Ook trekken ze zich minder vaak terug uit discussies, als ze inzien dat dit niet werkt.”

De paren werden in totaal 4x geïnterviewd over een periode van 16 jaar. Het 1e interview vond plaats in het 1e jaar huwelijksjaar. 29% van de mannen en 21% van de vrouwen rapporteerde dan nog geen enkel conflict. Na 16 jaar was toch bijna de helft (46%) gescheiden.

Lees ook:Sterke stellen delen meer dan liefde!
Lees ook:Geluk kan je huwelijk verpesten
Lees ook:Als zij meer zuipt dan hij is het enkele reis echtscheiding
Lees ook:Slaap: het kan je relatie maken of kraken
Lees ook:Speciaal voor Bonnie St. Claire: alcohol moet binnen huwelijk in balans zijn!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>