Mediation bij echtscheidingen scheelt geld én leed!

Er blijken manieren om een lastige echtscheiding geen vechtscheiding te laten worden.

Zowel het ouderschapsplan als mediation hebben ervoor gezorgd dat er vorig jaar 250 echtscheidingszaken minder bij de Raad voor de Kinderbescherming terechtkwamen………….

Dat schrijft het Nederlands Dagblad.

De Raad voor de Kinderbescherming voerde in 2009 in totaal 4672 gezags- en omgangsonderzoeken uit, tegen 4916 in 2008. Het aantal nieuwe onderzoeken dat werd gestart, nam met 9% af.

De Raad schrijft dit onder meer toe aan een verbetering van het hulpaanbod vooraf, voor ouderparen met kinderen die in scheiding liggen.

Sinds 1 maart 2009 zijn ouders die willen scheiden, verplicht gezamenlijk een ouderschapsplan op te stellen. Ze spreken hierin af hoe ze de zorg en opvoeding van de kinderen zullen verdelen, wie wat betaalt en op welke manier de ouders met elkaar in contact blijven.

Als ze er niet zelf uitkomen, kunnen ze de hulp van een bemiddelaar (mediator) inroepen.

Pas als ook die poging mislukt, kan de Raad van de Kinderbescherming een onderzoek beginnen. De rechter gebruikt de resultaten van dit onderzoek om te bepalen wie het ouderlijk gezag over de kinderen krijgt.

De Raad voor de Kinderbescherming vindt wel dat de begeleiding van en bemiddeling bij scheidingszaken waar kinderen in het spel zijn, nog altijd tekortschiet. Dit kan schadelijk zijn voor de kinderen.

De Raad dringt er bij de gemeenten, provincies en de ministeries van Justitie en Jeugd en Gezin op aan er meer geld voor vrij te maken. De grootste daling van het aantal gezag- en omgangsonderzoeken vond plaats in Noord- en Oost-Nederland.

Lees ook:Vechtscheidingen rijzen de pan uit
Lees ook:Scheidende ouders met kinderen verplicht op cursus
Lees ook:Verplicht ouderschapsplan na scheiding
Lees ook:Vaker ondertoezichtstelling van kinderen van ouders in vechtscheiding
Lees ook:Schiphol constateert toename kind-ontvoeringen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>