Ruim 3/4 van de Nederlanders wil financiële onafhankelijkheid van partner, maar ……

Gezamelijk Geld

Ruim driekwart van de Nederlanders wil financieel onafhankelijk zijn van de partner. Toch geeft bijna de helft toe dat de financiële zekerheid een rol heeft gespeeld bij het kiezen van een geliefde. 1 op de 8 Nederlanders geeft gewoon grif toe een hoog inkomen aantrekkelijk te vinden, blijkt uit onderzoek van ActiePagina.nl.

42% is op dit moment compleet of enigszins financieel afhankelijk van de partner. Bij vrouwen (60%) is dit vaker het geval dan bij mannen (24%). Bij 53% zal een (plotselinge) relatiebreuk dan ook financiële gevolgen hebben. Eenderde van deze vrouwen zou zelfs in grote geldproblemen komen.

14% van de Nederlanders blijft vasthouden aan een doodgebloede relatie vanwege de financiën. Om voorbereid te zijn op een scheiding, is het verstandig om geld opzij te zetten. Ruim eenderde van de mensen in een relatie heeft om die reden bijvoorbeeld naast een gezamenlijke rekening ook nog een privé-account. Daarnaast is het ook aan te raden om je te laten informeren over rechten die je hebt bij een relatiebreuk, denk bijvoorbeeld aan alimentatie.

Bij driekwart van de relaties worden alle lasten, maar ook de lusten, naar rato betaald. Partners die meer verdienen storten ook meer op de en/of-rekening. Toch blijft bij eenderde van de relaties geld een terugkerend punt van discussie. 16% vindt zijn of haar partner weleens gierig of is juist een gat in de hand heeft (15%). Wel overleggen ruim driekwart van de Nederlanders de gezamenlijke aankopen met elkaar (77%). Meer dan de helft (53%) bespreekt zelfs persoonlijke aankopen nog. Dit zijn vaker de ouderen (65%) dan mensen onder de 30 (20%).

Lees ook:Vrouwen hebben vollere spaarpotjes dan mannen
Lees ook:Samenwonende paren maken te weinig geldafspraken
Lees ook:Financiële ontrouw is het nieuwe overspel
Lees ook:Mannen dubbel zo vaak jaloers op hoger inkomen partner als vrouwen
Lees ook:Echt wel: mannen besteden meer geld aan uiterlijk dan vrouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>