Hierover bakkeleien paren het vaakste

couple-cartoon-fighting

In het begin van een relatie, wanneer aan beide kanten de roze bril nog op de neus staat, kunnen geliefden enorm genieten van elkaars verschillen. Op den duur kunnen diezelfde verschillen in opvatting, levenswijze en bioritme hen juist opbreken. En al zeker als er samengewoond gaat worden.

En daarmme komen ook de discussies, kibbelpartijen en ruzies. Deze onderwerpen vormen volgens psychologe Elisabeth Shaw de meest heikele punten:

1. GELD
Voor de meesten geen enkel probleem wanneer het over toekomstige aankopen gaat, zoals bijvoorbeeld een huis of een auto. Het struikelblok vormen zijn de dagelijkse bestedingen. Wanneer de ene bijvoorbeeld niet even veel verdiend heeft of als de ander iets duurs voor zichzelf hebt gekocht. Bovendien zijn financiën bespreken iets wat mensen uit de weg gaan; men wil immers niet gierig overkomen, waardoor alle opgekropte irritaties op een bepaald moment wel escaleren.

2. FAMILIE
De schoonmoeder (van beide kanten) is een veelgehoorde klacht, net zoals de gehele ‘koude kant’. Nog gevaarlijker terrein: je partner vertellen hoe hij met zijn familie moet omgaan. Vooral als 1 van beiden uit een erg hecht gezin komt en de ander niet, kunnen er strubbelingen optreden. En dan zijn er natuurlijk de traditionele vraagstukken: kerst, oud & nieuw, verjaardagen. En tegenwoordig ook hot: oppassende grootouders en ergernissen van hoe zij de (klein-)kinderen opvoeden.

3. EIGEN LEVEN
Wat doe je samen, en wat doe je apart? Voor veel stellen is dat een lastige balans. Vaak gaat het dan over de tijd die je voor jezelf hebt versus de tijd samen. Als de ene partner erg toegewijd is, kan die alle tijd die de ander zoner hem of haar doorbrengt zien als een teken dat de liefde niet diep genoeg zit. Stelletjes die goed kunnen samenleven houden ervan om dingen samen te doen, maar vinden tijd apart ook belangrijk. In een relatie is het essentieel om een gezonde balans te vinden.

4. VERWACHTINSPATRONEN
Als mensen “JA’ tegen elkaar zeggen, hebben ze beiden een verwachtingspatroon in hun hoofd. Ook hebben verliefden nogal eens de neiging te denken dat vervelende trekjes wel zullen weggaan of dat ze elkaar kunnen veranderen. Dat wordt vaak pijnlijk duidelijk als er moeilijke tijden aanbreken en zeker als er kinderen komen, drijven verschillen in verwachtingspatronen naar de oppervlakte. Het is cruciaal om dingen te bespreken en niet zomaar uit te gaan van veronderstellingen, alleen zo voorkom je teleurstellingen.

5. DE KUNST VAN HET DISCUSSEREN
Frappant is dat de manier waarop er ruzie gemaakt wordt vaak ook één van de onderwerpen is, waar het meest over gekibbeld wordt. Een relatie aangaan is per definitie een compromis. Als er dan ergernissen ontstaan, hangt veel af van hoe beide partners gewend zijn problemen op te lossen. Een ‘kop in het zand steker’ en een erg assertief persoon zullen stuiten op problemen. Herken je deze? ‘Waarom doe je nou zo?’ Ik kan er niet tegen als je zo tegen me praat’ of ‘Jij luistert ook nooit’. En dan wordt er dus gevochten over de wijze waarop. De beste manier om daarmee om te gaan is er tijdens het argumenteren niet op in te gaan, en dit later te bespreken wanneer het weer wat is afgekoeld.

Lees ook:Vrouwen worden gelukkig van een man die (samen) met haar naar bed gaat
Lees ook:De positie in bed verklaart jullie relatie
Lees ook:Welke rollen hebben jullie in de relatie?
Lees ook:Doe aan ‘kwalitijd’ samen met een bevriend stel
Lees ook:Scheiden per sms

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>