Waarom het huwelijk anno 2016 wel erg veelgevraagd is

vo-romantiek

Trouwen met iemand waar je van houdt, lijkt voor ons westerlingen zo logisch als 1 + 1 = 2, maar dat is het niet. terwijl we met afgrijzen kijken naar culturen waarin mensen ‘uitgehuwelijkt’ worden aan elkaar, realiseren we ons niet dat dit tot 200 jaar terug ook hier gebeurde.

Een relatie aangaan (en dan het liefst voor het leven) met iemand waar je veel liefde voor voelt, is ontstaan in de Romantiek. Eind 18e, begin 19e eeuw kwam de nadruk te liggen op het gevoel, de verbeelding en het onderbewuste, terwijl deze aspecten voorheen werden overschaduwd door het rationele denken.

Dat is ook de reden waarom mensen tegenwoordig op zoek zijn naar liefde en passie in een relatie, terwijl sociale status en economische steun aan de basis stonden van het traditionele (gearrangeerde) huwelijksmodel. Natuurlijk zijn deze motieven om te trouwen tegenwoordig niet verdwenen. We hebben er alleen nog een extra eisenpakket aan toegevoegd, aldus relatie-therapeute Esther Perel.

“Nu moet iemand op z’n minst je beste vriend, je dierbaarste vertrouweling én je wildste minnaar zijn om in aanmerking te komen als potentiële huwelijkspartner. Deze toegenomen verlangens hebben een belangrijke, en niet altijd positieve, invloed op ons seksleven. Vroeger was seks één van de huwelijkse verplichtingen en werd het vaak niet eens als plezierig ervaren; nu zoeken mensen toch vaker naar partners waarmee het ook tussen de lakens goed klikt.”

Terug naar gearrangeerde huwelijke wil Perel zeker niet, maar het is wel goed om je te realiseren dat we op alle vlakken tegenwoordig veel vragen van een partner en dat dit andersom waarschijnlijk ook zo het geval is. Realistischer is: perfect zal het huwelijk niet worden, net zo min als jij of je huwelijkspartner perfect zijn, maar je bewust zijn van het bredere culturele plaatje is wellicht een eerste stap om eventuele relatieproblemen op te lossen.

Lees ook:Trouwen?
Lees ook:Meer Nederlanders zoeken liefde over de grens
Lees ook:Rond de 30 jaar ligt de veiligste huwelijks-leeftijd
Lees ook:Op de eerste date vertellen mensen elkaar meestal leugens…..
Lees ook:Het wetenschappelijk berekende huwelijk: houdt het stand?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>