Vreemdgaan doe je omdat je veel van je partner houdt

weg-van-liefde-alain-de-bottonWe hebben een heel romantisch idee van de liefde. Dat ideaalbeeld maakt ons wijs dat er 1 ‘Ware’ voor ons rondoopt die we moeten vinden, die er altijd onvoorwaardelijk voor ons zal zijn en ons eeuwig geweldige seks zal bezorgen. Naast dat romantische idee heb je … echte relaties.

Relaties waarin je na een eerste romantische periode begint te ruziën over de afwas, tegen elkaar schreeuwt om de kleinste dingen en op termijn steeds minder seks hebt. Je begint je dan af te vragen: wat is er mis met mij, en met mijn relatie? Wel, heel vaak is er niks mis mee. Het romantische ideaal dat je kreeg voorgeschoteld, strookt gewoon niet met de realiteit.

Aldus Alain de Botton, filosoof en auteur van ‘Weg van de liefde’ dat onlangs verscheen. De Vlaamse krant ‘Het Laatste Nieuws’ had een interview met hem over zijn nogal controversiële kijk op relaties in de 21ste eeuw. Zo ziet De Botton vreemdgaan niet als het einde van de wereld.

“Het getuigt ergens van liefde voor je partner dat je de moeite neemt om stiekem vreemd te gaan en overspel te verstoppen. Maar het is geen oplossing, want we zijn als mensen te jaloerse wezens om overspel te kunnen verdragen. Je moet dus de keuze maken tussen enerzijds veel seksuele partners hebben, wat geweldig, leuk, afwisselend, sexy, opwindend enzovoort is. Het nadeel is dat je eenzaam kan worden en een chaotisch bestaan leidt. Anderzijds is bij één persoon blijven dan weer een heel geruststellende gedachte, maar het kan ook deprimerend zijn, omdat er nog zo veel andere aantrekkelijke mensen op de wereld rondlopen. Er zijn voor- en nadelen aan beide kanten, maar we moeten durven kiezen. Jonge koppels willen dit vaak niet geloven, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze spanning én stabiliteit kunnen hebben, ook binnen een langdurige relatie. Maar dat is een onrealistisch, te romantisch idee.”

‘De donkere waarheid over de liefde’, is een animatiefilmpje dat Trent Gilles maakte naar aanleiding de visie van Alain de Botton.

Lees ook:We vallen helemaal niet voor ‘de ware’, maar voor ‘de foute’
Lees ook:Het meest romantische woord van de planeet
Lees ook:Romcoms verzieken relaties niet
Lees ook:SGP tegen overspel: ‘Bemin je gezin’
Lees ook:Hoe films en TV onze liefdesrelaties beïnvloeden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>