Waarom polygamie en/of polyamorie voor sommigen zo prettig is

PolyAmorieDe jonge filosofe Simone van Saarloos kwam recent met het essay ‘Het monogame drama, dat ~zoals de naam reeds doet vermoeden~ de pijnlijke kanten laat zien van onze westerse seriële monogamie.

Daarbij haalt ze ook de theorie aan van de Amerikaanse psycholoog Robert Sternberg. Een geslaagde romantische relatie kent volgens hem 3 componenten: passie, intimiteit en toewijding.

Met passie doelt hij op hartstocht en lust. Intimiteit ontstaat geleidelijk, met zelfonthulling. Dat bereikt een punt van verzadiging en vanaf dan gaat de hartstocht omlaag. Mensen hebben, kortom, minder seks.

Ondertussen groeit de toewijding en daarbij worden huizen gekocht, babies gemaakt en huwelijken gesloten en uiteindelijk flakkert de passie op bij iemand anders en volgt er echtscheiding. Zo gaat het vaak in de praktijk.

De Vlaamse documentairemaakster Lieve Blancquaert maakte een documentairereeks genaamd ‘Wedding Day’ die vanavond een zelfde soort vraagstelling behandelt….

Te zien is een portret van Senegalese vrouwen die hun positie als eerste, tweede of derde echtgenote binnen het polygame systeem van hun land niet zo’n probleem lijken te vinden. “Een monogaam huwelijk biedt voor een vrouw weinig kans om zich te ontplooien”, zegt de een. “Ik ben de tweede vrouw en dat is heerlijk”, zegt een ander.

Toch zijn er ook heel wat vrouwen die minder tevreden zijn over het feit dat ze hun man moeten delen. “Ik ben tegen polygamie. Ik ben jaloers en ik wil niet dat mijn man een tweede vrouw neemt”, zegt een jonge Senegalese. Jaloezie dus, een concept dat veel westerlingen vertrouwd in de oren zal klinken.

Polygamie of polyamorie is niet niet voor iedereen, zegt seksuologe Rika Ponnet in Het Laatste Nieuws. “Voor sommige mensen is de meervoudige liefdesrelatie een passend model, maar de meerderheid verkiest waarschijnlijk toch de warme intimiteit van één partnerrelatie.”

Die voorkeur lijkt vooral biologisch. “Van bij onze geboorte willen we een intieme band met één persoon. In het begin is dat de zorgfiguur met wie we een hechtingsrelatie opbouwen. Later kan dat verlangen zich verleggen naar de relatie met een liefdespartner.”

De aantrekkelijkheid van een polygaam of polyamoureus leven schuilt in het minder kwetsbaar zijn. (lees voor gebroken harten) volgens de seksuologe. “Door het verleggen van je behoefte aan liefde en intimiteit naar meerdere adressen, verdeel je ook je kwetsbaarheid”, legt Ponnet uit. Door zich niet te engageren in 1 relatie, verkleinen polyamoureuzen de kans om gekwetst te worden als de relatie niet voldoet, of wanneer ze spaak loopt.”

‘Wedding Day’ van Lieve Blancquaert is te zien op de Vlaamse zender EEN.

Lees ook:Het monogame drama: passie, intimiteit, toewijding, (echtscheiding)
Lees ook:De liefdestriangel
Lees ook:Moeilijke mannen krijgen veel seks
Lees ook:Monogamie? Doe niet zo hopeloos ouderwets!
Lees ook:Kenia keurt wet op veelwijverij goed

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>