Monogamie is de norm, overspel is daardoor extra spannend

KateFigesBedrogMonogamie is de norm. Maar vrijwel iedereen kan zich voorstellen zich ooit eens aan overspel te bezondigen.

En velen doen dat ook daadwerkelijk.

Waarom gaan mensen buitenechtelijke verhoudingen aan?

Kate Figes toont aan dat in onze progressieve tijden monogamie meer dan ooit het ideaal is.

Volmaakte seksuele trouw wordt beschouwd als het kenmerk van verbondenheid…..

Dat heeft echter voor nieuwe problemen gezorgd: het heeft de aantrekkingskracht en de allure van de buitenechtelijke verhouding vergroot, en ook de noodzaak tot bedrog, waardoor het moeilijker is geworden elkaar te vertrouwen.

Als gevolg daarvan zijn schaamte en de pijn van het verraad toegenomen.

Figes laat zien hoe vrouwen in het Westen eeuwenlang als bezit van hun mannen werden beschouwd. Nu dat is veranderd, zou je verwachten dat we minder streng over vreemdgaan van vrouwen denken. Dat is zeker niet waar.

Er is intussen een strenge norm voor beide partners ontstaan, die zegt dat iedere vorm van ontrouw altijd fout is, dat ontrouw het onschendbare vertrouwen tussen partners kapotmaakt en dus bijna altijd schade aanricht.

Absolute monogamie is daardoor tegenwoordig een prestatie op zich geworden. Een bijna spirituele daad van zelfopoffering en bereidheid teleurgesteld te worden, maar ook een publiek vertoon van moreel besef en toewijding.

Bovendien gaan mensen nooit zomaar’ vreemd, of het nu om mannen of vrouwen gaat. De reden voor ontrouw kan een depressie zijn, of onvrede over je huwelijk of behoefte aan het oppeppen van je brave, voorspelbare bestaan met een beetje spanning en gevaar. Overspel kan gebeuren. Het is menselijk.

Kate Figes doorbreekt taboes en stelt harde vragen. En ze laat zien dat het heel goed mogelijk is als stel een buitenechtelijke affaire te overleven.

Daniel Bergner stelt op basis van wetenschappelijk onderzoek vast dat de meeste mensen nog steeds denken dat vrouwen van nature kuis en monogaam zijn.

Zijn stelling daarin: monogamie mag in het Westen een ideaal zijn, maar het doodt het vrouwelijk libido.

Opvallend genoeg zouden vrouwen niet zozeer van hun eigen partner opgewonden raken. “Vrouwen geven het niet graag toe, maar uit empirische studies blijkt dat vrouwen minder opgewonden raken van een foto van hun geliefde dan van een afbeelding van een knappe vreemdeling.”

Het is niet bekend hoe het werkt. Maar naarmate verbondenheid in een relatie groeit, en de ander een vertrouwd persoon wordt, neemt bij vrouwen het verlangen naar seks razendsnel af. Eenderde van de Amerikaanse vrouwen zegt een ernstig gebrek aan lust te voelen.

“Verveling en een lange relatie, ofwel monogamie, is een culturele kooi voor het vrouwelijk libido, en doodt het.”

 

 

Lees ook:Financiële ontrouw is het nieuwe overspel
Lees ook:Bedoelt u sociaal monogaam of seksueel monogaam?
Lees ook:Vreemdgangers willen niets liever dan betrapt worden door hun partner
Lees ook:Vreemdgaan is geen één man vreemd
Lees ook:Vrouwen worden toleranter t.o.v. vreemdgaan

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>