Met elkaar naar bed gaan is meestal iets anders dan samen slapen

bedstee-vroegerUit recent onderzoek bleek dat vrouwen gelukkig worden van een man die met haar naar bed gaat.

En dan doelen we niet op seks, maar letterlijk: samen met haar de mand opzoekt.

Mensen slapen meestal beter als ze alleen liggen, maar een stel dat toegeeft niet in hetzelfde bed te slapen, kan op meewarige blikken rekenen……

En dat terwijl slapen uiteindelijk een solitaire bezigheid is, waar je niemand anders bij nodig hebt, meldt HLN vandaag.

Samen slapen wordt geassocieerd en verward met relaties en seks en dat is onterecht.

De gewoonte om samen het bed te delen, dateert uit begin 19e eeuw en onstond uit financiële en praktische overwegingen. Mensen leefden vaak in een woning met maar één kamer, en bedden waren duur. En in wintertijden van elkaars lichaamswarmte zeer welkom in de bedstee..

Voor de industriële revolutie boezemde de nacht ook veel angst in. Mensen voelden zich kwetsbaar, en samen slapen gaf een gevoel van veiligheid in tijden van dieven, geesten, heksen en de duivel.

Maar waarom slapen we dan nog steeds samen, nu in tijden van elektriciteit, gasbellen en IKEA?

“Omdat de mens een sociaal wezen is”, verklaart de Amerikaanse historicus Ekirch. “We zijn gewoonweg niet graag alleen.”

We hebben rust nodig, maar ook kameraadschap en intimiteit. We praten in bed over onze dag, onze vrienden, familie of kinderen, ons huishouden, onze zorgen en onze plannen. Ook ‘s nachts willen we weten dat er iemand is voor ons.

Klef slapen is dan ook meestal een teken van een gelukkige relatie, maar dat hoeft niet persé elke nacht.

Maar het zegt niets over het seksleven. Paren die aparte slaapkamers of een LAT-relatie hebben rapporteren vaak meer erotiek en lijfelijke lusten dan de mensen die elke avond weer naast dezelfde snurkert gaan liggen.

En om bij het begin te komen: met name vrouwen vinden samen slapen ook alleen maar leuk als manlief op hetzelfde tijdstip gaat maffen als zij.

Lees ook:1 op de 6 stellen slaapt in aparte bedden, 1 op de 12 in aparte kamers
Lees ook:Waarom slapen stellen samen in 1 bed?
Lees ook:Kind bij ouders in bed
Lees ook:Je salaris bepaalt hoe je slaapt en met wie
Lees ook:Paren met aparte slaapkamers: een taboe in Nederland

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>