Trouwen tot ‘het contract ons scheidt’ i.p.v. ‘tot de dood ons scheidt’

De aanhef boven dit bericht is verre van romantisch.

Maar volgens velen zou het wel een goede optie zijn, gezien het aantal huwelijken dat ontbonden wordt en de pijn en het geld wat dat allemaal weer kost.

En het ideaal van een liefdevol, monogaam eeuwig durende verbintenis willen we wel, maar kunnen we vaak helemaal niet.

Het idee van een huwelijk met een afgesproken tijdslimiet werd door Jonathan Swift al in 1726 beschreven in zijn klassieker ‘Gulliver’s Reizen’………..

Dat schrijft Sarah Fentem op Quartz.

Ze geeft nog een aantal argumenten voor het concept van tijdelijke huwelijken:

  • Het aantal scheidingen blijft oplopen. Sinds 1990 zijn de grijze echtscheidingen zelfs verdubbeld.
  • Het concept van de Islamitische Mut’a wordt nog steeds uitgeoefend door een minderheid van sjiieten. Dit ‘plezierhuwelijk’ ontbindt zichzelf na een vooraf afgesproken tijdsduur, die kan uitgedrukt worden in jaren, dagen of zelfs minuten!
  • In gemeenschappen waar men tijdelijke huwelijken aanvaardt, kunnen zelfs conservatieven met elkaar afspreken en seks hebben zonder dat men daar consequenties aan verbindt. De seksuele frustraties blijven zodoende beperkt.
  • In Mexico City werd in 2011 een wetsvoorstel ingediend die paren na 2 jaar huwelijk het recht gaf om het convenant op te heffen zonder een officiële scheiding. De wet werd echter niet goedgekeurd.

Dan Savage, de auteur van de in 1991 opgestarte ‘Savage Love’-column die in de Verenigde Staten door een vijftigtal kranten wordt overgenomen, ging eerder al tekeer tegen wat hij ‘de Amerikaanse obsessie met strikte huwelijkstrouw’ noemt.

Monogamie is moeilijker dan we toegeven. Daarom hebben we behoefte aan een seksuele ethiek die rekening houdt met de werkelijkheid, in plaats van met het romantische ideaal van het huwelijk, aldus Savage.

Hoewel Professor Stephanie Coontz het nut van tijdelijke en open huwelijken wel inziet, denkt zij dat ze weinig toekomst zullen hebben in westerse landen. Ironisch genoeg is de oorzaak daarvan volgens haar dat men het huwelijk nu al als iets tijdelijk beschouwt dankzij huwelijkscontracten, eenvoudigere scheidingsprocedures en de mogelijkheid om eerst te gaan samenwonen.

Het zou bovendien ook gevolgen hebben voor de romantiek in en de toewijding aan de relatie. “Als een man op de knieën gaat voor mij en vraagt “Wil je met me trouwen … voor  jaar?” weet ik niet of ik zou lachen of huilen,” aldus Coontz.

Lees ook:Belgen trouwen het minste en scheiden het meeste van de hele wereld.
Lees ook:De houdbaarheidstermijn van een huwelijk is 11 jaar
Lees ook:Aantal echtscheidingen terug op niveau van voor de crisis
Lees ook:2 van deze 3 aspecten moet je relatie bevatten: respect, vriendschap, seks
Lees ook:Antwerpen bindt de strijd aan met veelwijverij

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>