Iedere fase van een relatie bevat een nieuwe boobytrap

Elk huwelijk kent verschillende fases. En in elk van die stadia zit een andere valkuil.

Sommigen halen fase 2 nog niet eens en beginnen daarna weer van voor af aan met een nieuwe partner.

Erkennen in welk stadium je je bevindt, helpt om je relatie fris te houden.

Dat schrijft relatiedeskundige Susan Shapiro Barash in ‘The nine phases of marriage: how to make it, break it, keep it’.

1. Wittebrood
De pas getrouwde vrouw wil passie, intimiteit en verbondenheid. Volgens Barash liggen die zaken voor het grijpen in deze prille fase, maar moet je ook op zoek naar vriendschap. Zonder zal je huwelijk geen standhouden.

2. Het gewone leven
Hier begint duidelijk te worden dat de vrouw de meeste huishoudelijke klussen op zich zal nemen. Erger je echter niet nodeloos aan alle slechte en luie gewoontes van manlief. Ga liever een discussie aan en bepaal wat je wel en niet wil tolereren.

3. Kinderen zijn hinderen
Wanneer er een kind is, verliezen sommige vrouwen interesse in hun man. Er is vaak minder tijd voor intimiteit waardoor de afstand tussen de partners verder vergroot. Barash zegt dat je relatie echter even belangrijk is als je rol als moeder.

4. Eigen leven
Na 9 of 10 jaar huwelijk heb je opeens zin om meer alleen te zijn. Vaak komen bepaalde discussiepunten uit het begin van het huwelijk weer boven, bijvoorbeeld geld en de opvoeding van de kinderen. Het is belangrijk om de lat in deze fase niet te hoog te leggen. Besef dat elk huwelijk een compromis is..

5. Kinderen zijn bijna ‘af’
Na 15 jaar huwelijk worden de kinderen groter en willen vrouwen weer of meer gaan werken buitenshuis. In deze fase ontstaan daarom ook veel affaires. Probeer meer tijd door te brengen met je man, is het advies. De kinderen hebben je nu niet meer zo hard nodig dus profiteer er samen van.

6. Midlife
Wat in fase 5 begon, kan in fase 6 tot een scheiding leiden. Veel vrouwen worden nieuwsgierig naar het leven van hun single vriendinnen en denken dat het gras daar groener is. Ga echter eerst eens praten met een vriendin of therapeut voor je de stap naar een scheiding zet.

7. Herwaardering
Nadat je je hebt afgevraagd of een huwelijk wel zo leuk is, begin je in te zien dat een single leven ook niet alles is. Praat met anderen over wat hun relatie fijn maakt, en gebruik die kennis om je eigen huwelijk spannender te maken.

8. Balans
Wie 30 jaar of langer getrouwd is, heeft geen zin meer in spelletjes. Je kent je eigen sterke en zwakke punten en idem dito van je partner. Houd rekening met elkaar en tracht je samen aan te passen aan nieuwe uitdagingen zoals grootouderschap en pensioen.

9 Mee(de)leven
Ondertussen weet je hoe belangrijk tolerantie en vergiffenis zijn. Haal dan ook niet steeds zaken uit het verleden op en vergeet oude ruzies. Je mag je eigen mening en leven hebben, laat dat niet tussen je huwelijk komen.

Lees ook:Waarom na 30 jaar nog uit mekaar?
Lees ook:1 van de 8: in welke fase van de relatie bevind jij je?
Lees ook:De meesten zoeken binnen een jaar na scheiding een nieuwe schouder!
Lees ook:Voor elke fase in het leven kiest een vrouw een andere ideale man
Lees ook:De 6 fases van liefdesverdriet

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Iedere fase van een relatie bevat een nieuwe boobytrap

  1. Pingback: Waarom na 30 jaar nog uit mekaar? | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>