80 jaar getrouwd? Dan is je relatie van eikenhout!

Wellicht dat het met de hogere levensverwachting in de toekomst gebruikelijker wordt, maar nu is een een 80-jarig huwelijk nog zeer uitzonderlijk.

Elk land heeft wel zo zijn of haar ‘eiken bruiloften’, maar in Nederland was dat tot nu toe maar 1 echtpaar…….

Wereldwijd komt de eiken bruiloft, van een 80-jarige echtverbinding, in Westerse landen met de hoogste levensverwachting het meeste voor, meldt Jublileum.nl.

Landen als Frankrijk, Italië en Duitsland kennen allen hun eiken echtparen waar zij zeer trots op zijn. De term eiken bruiloft heeft een logische verklaring: de eik is immers een boom met een lange levensduur.. Soms betiteld men het ook wel als een plutonium bruiloft.

Voor 2008 was er geen enkel Nederlands echtpaar dat deze mijlpaal haalde. Op 23 juni 2008 hadden Pieter Ably & Henriëtte Jeanne Tritsch de  als eerste eiken echtpaar de boeken in te gaan.

Zij zijn op 23 juni 1928 in een dorp even buiten Parijs getrouwd. Op 6 april 2009 overleed mevrouw Ably op de leeftijd van 102 jaar en haar man stierf slechts 7 maanden later op 104-jarige leeftijd. Het huwelijk Ably-Tritsch duurde 80 jaar en 287 dagen en is daarmee het Nederlandse record.

In de Verenigde Staten zijn er diverse echtparen die hun eiken huwelijk alweer jaren achter zich hebben liggen. Het langst getrouwde echtpaar haalde daar op een haar na net niet de 87e huwelijksverjaardag.

Lees ook:We worden allemaal blij van oude liefde
Lees ook:Wereldwijd worden vrouwen 5 jaar ouder dan mannen
Lees ook:Recessie houdt Spaanse paren bij elkaar
Lees ook:Ondanks ‘grijze scheidingen’ meer gouden en platina huwelijken
Lees ook:Vlak voor hun albasten huwelijk sterft echtpaar (bijna) in elkaars armen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>