Zeuren is voor een relatie net zo schadelijk als vreemdgaan

Zeuren, zemelen, zaniken: het zal niet voor niets zijn dat al deze 3 werkwoorden met een ‘z’ beginnen.

Onze zuiderburen voegen daar nog het werkwoord zagen aan toe.

Het is de klacht die mannen het vaakst uiten over vrouwlief. ‘Ze is wel lief, maar ze zeurt zo’.

Oeverloos zeuren is funest voor een relatie; het is zelfs net zo schadelijk als vreemdgaan………

Dat beweert  de New Yorkse psycholoog Scott Wetzler. ”Het is een vicieuze cirkel: degene tegen wie gezanikt wordt, klapt steeds meer dicht, en dat zorgt ervoor dat de zaniker doorgaat met zeuren. En uiteindelijk raken beiden gefrustreerd.”

Vrouwen zijn kampioen zeurpieten, doordat zij zich van nature meer verantwoordelijk voelen voor het huishouden en het gezin. Daarom zijn ze gevoeliger voor problemen in de relatie. Als ze dan om iets vragen en ze krijgen geen antwoord, denken ze eerder dat er wat mis is. Het probleem is dat dat erger wordt als ze het daarna vaker gaan vragen.

Maar mannen kunnen er ook wat van. Die zijn volgens Wetzler eerder geneigd geen of geen duidelijk antwoord te geven. Omdat ze het niet weten of omdat ze weten haar teleur te stellen. En na een tijdje ‘zet hij het geluid van zijn vrouw uit’ omdat hij geïrriteerd raakt als ze het alweer vraagt.

Howard Markman, professor psychologie aan de universiteit van Denver, in de Wall Street Journal. deed 30 jaar onderzoek naar conflicten en communicatie van partners. ”Zagen is de vijand van de liefde wanneer het niet wordt gestopt”  zegt hij. Maar er is ook goed nieuws: het is af te leren. Eerst moeten partners wel toegeven dat ze in een slecht patroon vastzitten. Ze maken ruzie over ruziemaken. Dan moeten ze erachter komen wat de ander irriteert.

Een kleine handleiding:

- Erken het negatieve patroon en stel jezelf de vraag hoe je het als team kan aanpakken. Gedragsverandering is nodig en enkele basisregels opstellen helpt.

- Bekijk het vanuit het standpunt van de ander.

- Wie zanikt moet zich ervan bewust zijn dat hij iets vraagt. Zend ik-boodschappen uit en ga niet ‘jij-bakken’.. ‘Ik zou het fijn vinden als je de kliko op tijd buiten zet,’ werkt veel beter dan ‘Je zet het vuilnis ook nooit op tijd buiten’.

- Leg uit waarom iets belangrijk is. ‘Ik maak me zorgen wanneer je de rekeningen niet op tijd betaalt. We kunnen ons geen extra kosten veroorloven’.

- Vraag zaken van elkaar die realistisch zijn. Moet een gloeilamp echt direct vervangen worden of kan dat tot het weekeinde wachten?

- Vraag wanneer je partner iets kan afmaken.  ‘Kun je dit weekeinde misschien Pieters fiets repareren?’

- Formuleer duidelijk antwoorden op vragen. Zeg eerlijk of en wanneer je iets kan doen en hou je aan de belofte.

- Bekijk ook alternatieve opties. Misschien is het verstandiger om een klusjesman of werkster in te huren, dan je relatie op het spel te zetten door voortdurend te kissebissen.

Lees ook:Vraag dit niet aan een single vrouw die je leuk vindt
Lees ook:‘Vind je me te dik schat?’
Lees ook:Reden nummero uno echtscheiding: slechte communicatie
Lees ook:Wat je niet DIRECT moet vragen bij Tinderen
Lees ook:Flirttips waar je nou wel wat aan hebt

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zeuren is voor een relatie net zo schadelijk als vreemdgaan

  1. Ton van Amelsfort

    Natuurlijk is zueren af te leren. De voorbeelden in de handleiding zijn prachtig positief geformuleerde acties. Het is een prachtig voorbeeld voor De Misleiding van de Vicieuze Cirkel. Juist de energie verleggen van de negatieve spiraal naar iets positievs maakt dat je op termijn minder last hebt van gezeur. Gun jezelf wel een leerperiode waarin je van het oude gedrag naar het nieuwe gedrag gaat. Anders tanden gaan poetsen op advies van een tandarts doe je ook niet van de ene op andere dag. je schiet toch af en toe weer terug in het karrespoor. Nog een laatste tip: Maak een feestje van de eerste successen dan hou je de gewenste verandering lang genoeg vol.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Hiermee jaag je hem of haar in de armen van een ander! | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>