Stellen die dezelfde baan hebben, zijn altijd maar met hun werk bezig

Het gebeurt natuurlijk heel vaak in de praktijk.

Jonge mensen ontmoeten elkaar bijvoorbeeld op de PABO en ze worden allebei onderwijzer.

Of ze studeren samen geneeskunde en worden dus ook beiden arts.

Het heeft voordelen: je hebt bijvoorbeeld dezelfde werktijden en begrijpt elkaar heel snel.

Maar de keerzijde van de medaille is dat dit soort paren meestal geen goede balans vinden tussen werk en privé………

Wetenschappers van de University of Bedfordshire interviewden 291 academici van wie de partner hetzelfde beroep uitoefent. “Dat is bij steeds meer stellen het geval, zeker in de onderwijssector”, vertelt onderzoeksleidster Gail Kinman. Hun antwoorden vergeleken ze met die van 350 andere academici, die een relatie hadden met iemand die in een totaal andere sector werkte.

Bij beide groepen analyseerden ze in welke mate de paren in staat waren om hun werkleven te scheiden van hun privéleven. Verder werden ook het aantal gewerkte uren en de toewijding onderzocht. Het bleek dat degenen met een gelijkaardige werkkring veel meer moeite hadden om een gezonde balans te vinden. Zo werken ze niet alleen meer uren, maar kunnen ze hun baangerelateerde problemen thuis niet loslaten.

Toch biedt een gelijkaardige functie ook veel voordelen. Bijvoorbeeld de gelijklopende uren, waardoor partners elkaar veel zien. “Bovendien begrijpen zulke paren elkaar ook beter en kunnen ze elkaar steunen in stressvolle periodes”, aldus Kinman.

Maar tegelijkertijd zorgt dat ervoor dat het werk nooit echt weg is. “Het is dan ook belangrijk om duidelijke regels te maken om die zaken te scheiden”. Spreek bijvoorbeeld af om alleen tijdens het eten te praten over het werk, maar hou er daarna over op.”

Lees ook:Helaas: met hard werken compenseer je een ongelukkig privéleven niet
Lees ook:Mannen die meewerken in het huishouden zijn gelukkiger
Lees ook:Relaties op werkvloer verstandig?
Lees ook:Mannen willen meer papa-dagen
Lees ook:Relatie op het werk kan reden zijn voor vertrek

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>