Persoonlijkheden van partners hebben geen invloed op duur van een relatie

Datingsites bedenken allerlei persoonlijkheidstests, waarmee ze zeggen de juiste karakters aan elkaar te ‘matchen’.

Nu blijkt echter uit onderzoek bij paren die al heel lang bij elkaar zijn, dat de ‘aard van de beestjes’ niet van invloed is op kwaliteit en duur van hun relatie……….

Frederick Coolidge, psycholoog aan de University of Colorado leidde de studie onder 32 koppels die lang, soms al 40 jaar bij elkaar waren.

Ze bestudeerden uitgebreid deze persoonlijkheden en ook hoe gelukkig hun huwelijk was. Daarvoor moesten de mannen en vrouwen afgezonderd van elkaar vragen beantwoorden over hun eigen persoonlijkheid en die van hun partner.

Het wetenschapsteam concludeerde dat de persoonlijkheden van de afzonderlijke echtelieden geen invloed hadden op de relatie. Of ze nu overeenkwamen of juist verschilden.

“Eén van mijn speculatieve vermoedens is dat de behoefte aan een relatie zo sterk is dat het alle verschillen overbrugt”, aldus Frederick Coolidge. Hij kan niet verklaren waarom sommige mensen 40 jaar getrouwd zijn, terwijl anderen al na een paar jaar naar een advocaat stappen om de boel weer te ontbinden. Daarom wil dit team dat verder gaan onderzoeken.

Eerdere onderzoeken gaven ook al verschillende uitslagen. Sommigen suggereerden dat tegenpolen, anderen juist dat veel overeenkomsten leidden tot een lang en duurzaam huwelijk.

Het blijft natuurlijk interessant om hieromtrent wetenschap te bedrijven, maar het gekke is dat mensen die voor elkaar vallen (of niet) de beslissing om iets met elkaar te beginnen (of niet) meestal niet met hun ratio nemen, maar veeleer op hun gevoel afgaan. En: de aard van een beestje verander je nooit echt, je kunt er wel mee om leren gaan.

Bij elkaar blijven kan soms ook gewoon een teken zijn van doorzettingsvermogen of prioriteiten verplaatsen in het leven. Het is heel goed mogelijk dat dit de koppels uit dit onderzoek bij elkaar hiedl. Wel is onomstotelijk vast komen te staan dat 1 langlopende relatie in het leven mensen het gelukkigst maakt. Dus als het even kan: doorzetten op moeilijke momenten om het daarna juist nog leuker met elkaar te krijgen.

Lees ook:2 jaar na de trouwdag het gelukkigst, 5 jaar is een horde en na 7 jaar is het ‘even veilig’
Lees ook:Een gelukkige relatie is een ramp voor je figuur!
Lees ook:Relaties tussen gelijkgestemde karakters houden beter
Lees ook:Samenwonenden gaan 2x zo vaak uit elkaar als gehuwden
Lees ook:Er is meer dan seriële, gesloten monogamie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>