5 factoren die de liefde levend houden

Ken je ze? Van die ideale koppels, die alles mee hebben en er op het eerste gezicht geen moeite voor hoeven doen om het samen leuk te blijven hebben.

Ook met het klimmen der (huwelijks)jaren niet.

Nee, ze komen niet veel voor en we noemen het dan ook niet voor niets ‘matchmade in heaven’.

Maar er is wel wetenschap op los te laten. Want wat hebben zulke stellen dan in huis?

Daar deed Dick Barelds de Rijksuniversiteit van Groningen onderzoek naar onder 1000 paren. Zij kwamen tot de volgende bindingsfactoren.

* Een gevoel van emotionele saamhorigheid is één van de belangrijkste pijlers van een partnerrelatie. Het is de lijm die je bij elkaar houdt. Dit ‘wij-gevoel’ hou je door geregeld met elkaar te praten over wat je bezighoudt, door samen leuke dingen te ondernemen, door te zeggen dat je van elkaar houdt, elkaar te knuffelen en de tijd te nemen om met elkaar te vrijen.

* Respect betekent dat je elkaar accepteert in waarde laat. Het betekent dat je je partner niet probeert te veranderen, althans niet als het gaat om het karakter of andere onveranderbare eigenschappen. Wel mag je natuurlijk altijd vragen of iemand zijn/haar gedrag aanpast.

* Meningsverschillen en ruzies horen bij een relatie. Een pittige ruzie kan de lucht klaren en dwingt je stil te staan bij elkaars belevingswereld. Het zijn dan ook niet zozeer de ruzies zelf die problemen opleveren, maar de manier waarop. Ga je schreeuwen, zeuren, schelden, of oude koeien uit de sloot halen? Of ben je in staat rustig naar elkaar te luisteren, met elkaar mee te denken en compromissen te sluiten?

* Seksuele tevredenheid is een kwestie van geven en nemen. Het betekent dat je als partners een balans hebt tussen jullie beider seksuele wensen en tevreden bent met wat je in bed ‘geeft’ en ‘neemt’.

* Naast een sterk ‘wij’-gevoel heb je voor een goede relatie ook een goed gevoel over jezelf nodig, een gezond ‘ik’. Heb je een positieve houding ten opzichte van jezelf dan communiceer je positiever, kun je beter met relatieproblemen omgaan, meer genieten van seks en ben je niet onnodig jaloers. Daar vaar je niet alleen zelf wel bij, maar ook je relatie.

Lees ook:Na de roze wolk: hoe blijf je samen gelukkig?
Lees ook:10 wijze lessen van een relatie-therapeute
Lees ook:Hoe weet ik of jij de ware bent?
Lees ook:De one-night-stand of onenightstand
Lees ook:Verveling is de ultieme huwelijksdoder

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>