Monogamie brengt veel mensen in een spagaat

Het is een prachtige gelofte: het huwelijk. Trouw zijn. Trouw die niet alleen van tussen je benen vandaan komt, maar vooral van tussen je oren. Want daar begint het.

Toch wordt er ~mede door alle seksschandalen van celebs en sporters~ heel veel gesproken over juist dat lichamelijke aspect: het overspel.

Daarin hanteren we vaak een ‘dubbele moraal’…….

Oftwel we zeggen trouw te zijn, maar gaan ondertussen stiekem vreemd. En we leggen voor de partner vaak strengere normen aan dan voor ons zelf.

Het zou van veel meer eerlijkheid getuigen als partners niet hoeven te liegen tegen elkaar. Dat betekent andere, haalbaarder beloftes maken met elkaar. Het is de huwelijksparadox: monogamie is moeilijker dan we toegeven.

Dat is ook de kop van een artikel op express.be naar aanleiding van publicaties van Dan Savage, de auteur van de in 1991 opgestarte Savage Love-columns die in de Verenigde Staten door 50 kranten wordt overgenomen. Daarin gaat de columnist vaak tekeer tegen wat hij ‘de Amerikaanse obsessie met strikte huwelijkstrouw’ noemt.

“Sommige mensen hebben meer nodig dan 1 partner,’ zegt Savage. “Onze drang naar seks met anderen valt niet te onderdrukken en we zouden hier niet over moeten liegen tegenover onze geliefden. Deze partners zouden ook niet zo moeilijk moeten doen als de ander behoefte heeft aan meerdere sekspartners.”

“In sommige huwelijken zal het eerlijk onder woorden brengen van verlangens affaires voorkomen; in andere relaties zal het uiten van die verlangens misschien juist tot een affaire leiden, maar dan wel met toestemming.” In beide gevallen is eerlijkheid de beste oplossing, volgens Savage, die zelf homo is en zich als ‘een culturele katholiek’ beschouwt.

Niet-monogame huwelijken hebben altijd bestaan. In 2001 rapporteerde het’ Journal of Family Psychology’ dat 20 tot 25% van alle getrouwden tijdens het huwelijk weleens seks hebben met iemand anders. Volgens Savage bewijzen deze cijfers dat monogamie moeilijker is dan men ons wil doen geloven.

Savage Love is vandaag de dag niet langer een sekscolumn, maar eerder een relatiecolumn, waarin hij goede verhoudingen poogt te laten overleven. Seksuele bevrediging is in dat proces een belangrijk onderdeel. Savage beveelt de 3 G’s aan: Good, Giving en Game. Met andere woorden: partners moeten in bed goed voor elkaar zijn, zich genereus opstellen en bereid zijn nieuwe dingen uit te proberen.

Benieuwd geworden naar deze in de VS veelbesproken SAVAGE LOVE – columns?  Klik dan HIER.

In Nederland is er PolyAmoryWorld.nl. (Niet te verwarren met polygamie). Als je in je relatie loskomt van het groene spook der jaloezie is het mogelijk van meer dan 1 persoon tegelijk te houden en niemand te hoeven belazeren. Dat vergt volwassenheid, eerlijkheid en vooral: elkaar het nodige gunnen. Daarom noem ik het ‘liefde voor gevorderden’.

 

Lees ook:Jonge mensen hopen op een zwanenliefde
Lees ook:Trouwen tot ‘het contract ons scheidt’ i.p.v. ‘tot de dood ons scheidt’
Lees ook:Monogamie is de norm, overspel is daardoor extra spannend
Lees ook:De mens neigt naar overspel, maar wordt opgevoed met monogamie
Lees ook:Bedoelt u sociaal monogaam of seksueel monogaam?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>