Tijd alleen doorbrengen is ook een investering in je relatie

Hoewel veel mensen van het principe uitgaan dat je in een relatie zoveel mogelijk tijd met elkaar moet doorbrengen en dat je alles moet delen, is dat nu juist een recept voor een breuk.

Haal alleen zijn en eenzaamheid ook niet door elkaar. Het eerste is gewoon een status, het tweede een emotie.

Je kunt heel goed alleen zijn, zonder jezelf eenzaam te voelen. Zeker wanneer de tijd die je weer met je partner doorbrengt in balans is met de uren die je op je eentje doorbrengt.

Tijd voor jezelf reserveren is essentieel voor wie een goede relatie wil onderhouden, want dit geeft energie om je weer empathisch op te stellen naar je geliefde toe……..

Daarover las ik vandaag een interessant artikel in Het Laatste Nieuws. Psychotherapeut Phillip Hodson: “We moeten allemaal tijd spenderen met alleen onszelf als gezelschap. Als je dat niet kunt, is dat zorgelijk. Mensen zijn uren per dag bezig met het onderhouden van goede relaties met anderen, maar hiervoor heb je eerst een goede band met jezelf nodig. Dit doe je door alleen te zijn.”

Filosoof Mark Vernon is het daarmee eens: “De huidige maatschappij maakt dat mensen gewend zijn geraakt aan constante afleiding, dus raken we in paniek wanneer we alleen zijn. Dit is echter een belangrijk aspect van het leven. Als je niet van jezelf houdt, zul je niet goed kunnen zijn voor je dierbaren.”

Alleen zijn wordt allang in verband gebracht met creativiteit, spiritualiteit en intellectuele kracht. Zo waren Beethoven, Kafka en Newton geniën die veel en vaak op hun eentje werkten. Alleen zijn helpt gedachten te ordenen en eigen conclusies over de wereld te trekken, belangrijk voor een onafhankelijke volwassen persoonlijkheid. Meditatie is volgens artsen tegenwoordig dé manier van ontspannen, opnieuw energie krijgen en helderheid in het leven scheppen.

Hodson legt uit waarom velen er voor weglopen: “Niet alleen kunnen zijn kan een teken zijn van weglopen voor je eigen gevoelens. Het idee van wat men zal voelen en denken wanneer men alleen is, schrikt velen af.  Maar emoties negeren werkt maar voor een bepaalde tijd, ze komen altijd een keer naar boven.”

Overal waar TE voor staat is niet goed. Ook teveel alleen zijn niet. Je hebt relaties met anderen nodig om je eraan te herinneren dat de wereld niet alleen rond jou draait”, aldus de psycholoog. “Wanneer je jezelf teveel isoleert, kun je geen steun meer krijgen van anderen. Die heb je wel nodig in moeilijke tijden. In goede tijden heb je echter eveneens vrienden en familie nodig. De gelukkigste momenten zijn vaak die je met anderen deelde. Dat is de belangrijkste reden waarom je kunt genieten van het alleen zijn: omdat je weet dat het tijdelijk is, op momenten dat je daarvoor kiest.”

Lees ook:9 op de 10 volgt ex via Facebook
Lees ook:Wanneer je partner echt depressief is
Lees ook:Single stress voor kerst
Lees ook:Serie-daten is geen garantie voor succes
Lees ook:Tips voor mensen die vrezen alleen kerstmis te moeten vieren

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tijd alleen doorbrengen is ook een investering in je relatie

 1. Marike de Valk

  Hallo Dirkje,

  helemaal mee eens. zoals in onze visie beschreven staat is tijd en aandacht voor jezelf zelfs noodzakelijk in een relatie! Zie: http://bit.ly/jCAnwx.

  Leuke blogs schrijf je altijd! Ken je mijn weblog over relaties al? Zie bovenstaande link naar website.

  mvg,
  Marike de Valk,
  relatietherapeut

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>