Het ‘Michelangelo-effect’ maakt een relatie geslaagd

Onlangs schreven hier over het feit dat in gelukkige, duurzame relaties partners op den duur innerlijk, uiterlijk en qua gedrag steeds meer op elkaar gaan lijken.

In minder succesvolle relaties gebeurt dit niet of minder.

In een relatie voed je elkaar als het ware een beetje op.

Dit heet ook wel het Michelangelo-effect.

Partners vormen en ‘beeldhouwen’ elkaar enigszins, zodat ze daar beter c.q. mooier van worden.

Ze helpen elkaar meer uit zichzelf te halen wat op zijn beurt bijdraagt aan de tevredenheid en dus aan het succesvol zijn van de relatie………

Het lijkt tegenstrijdig maar is het niet. Relaties waaruit beide individuen profijt halen, zijn gelukkiger dan deze waarin de verhouding zelf op de voorgrond staat. Vroeger bleven huwelijken overeind dankzij communicatieve vaardigheden of uit economische noodzaak. Destijds was het een sociaal instituut, tegenwoordig is het een betekenisvol partnerschap.

Twee mensen komen samen en willen dat hun emotionele en intellectuele behoeftes worden bevredigd. Een relatie moet het leven interessanter maken. Of zoals de vorig jaar overleden onderzoeker van de  VU: Caryl Rusbult het stelde: in het huwelijk moet het Michelangelo-effect doorwerken, twee partners geven elkaar vorm en helpen elkaar om de respectievelijke doelstellingen te bereiken.

De Amerikaanse professoren Aron en Lewandowski onderschrijven die gedachte. Individuen gebruiken de relatie om kennis en ervaringen te verzamelen en op die manier zichzelf te verrijken. Hoe beter dat lukt en hoe meer de partners elkaar helpen zichzelf ‘uit te breiden’, hoe tevredener ze zich in hun verhouding voelen. Op zijn beurt heeft dat gevoel een voorspellende waarde over de duurzaamheid van de relatie.

Partners die elkaar nieuwe plekken, andere mensen en interessante bezigheden leren kennen, maken het leven een stuk aangenamer omdat er plots tal van mogelijkheden lijken op te duiken. Dat geldt vooral voor een beginnende verliefdheid. Vrij snel gaan twee ‘vreemde’ mensen elkaar ‘inlijven’. Ze voegen nieuwe sociale rollen en stukjes identiteit toe aan hun bestaande persoonlijkheden.

Dat blijkt uit onderzoek bij 325 studenten aan de universiteit van Californië. Hun werd gevraagd om op regelmatige basis zichzelf en recente ervaringen te beschrijven. Nadat ze in de ban van verliefdheid raakten, werd hun relaas veel breedvoeriger en kleurrijker. De verliefdheid had voor gevolg dat ze op een andere manier naar zichzelf keken.

Verderop in de relatie wordt de wederzijdse beïnvloeding een stuk subtieler maar indringender. Zo nemen partners stukjes persoonlijkheid van elkaar over. Een gesloten type kan onder invloed van de andere bijvoorbeeld veel socialer worden en de droogkloot komt opeens humoristisch uit de hoek.

En bovendien, zo blijkt uit bijkomend onderzoek, onderscheiden partners steeds moeizamer wie wat inbrengt en wie wat overneemt. Ze spelen zichzelf niet kwijt in de relatie, ze groeien erin en verrijken zich. Het nieuwe gedrag, de bijkomende activiteiten en attitudes maken een essentieel deel uit van hoe ze in het leven staan.

Dr. Aron vroeg koppels om hun relatie te illustreren met cirkels. Wie niet veel deelt, kiest voor twee cirkels die naast elkaar staan, deze paren rapporteren vaak verveling. Overlappende cirkels zijn voor mensen die interessante ervaringen delen, zij melden geen of weinig verveling in de relatie. In een duurzame relatie is egoïsme toegestaan en mag je verwachten dat ze iets waardevols aan jouw leven toevoegt.

Bron: 6Minutes

Lees ook:Proberen je partner te veranderen heeft averechts effect
Lees ook:Doet u mij maar een relatie light!
Lees ook:Hoe verliefdheid liefde wordt. Of niet
Lees ook:Soulmates zijn verre van de ‘perfecte match’
Lees ook:Relatietherapie als een soort van dansles

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Het ‘Michelangelo-effect’ maakt een relatie geslaagd

  1. Pingback: Sporten is gezond, maar vaak niet voor de relatie | Relatie

  2. Pingback: Hij heeft in een relatie een slechtere invloed op haar dan andersom | Relatie

  3. Pingback: Dikke vrouwen zijn gelukkiger als hun man ook dik is | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>