In duurzame innige relaties gaan partners ook uiterlijk op elkaar lijken

Tegenpolen trekken elkaar aan. Alleen: niet voor lang.

Uiteindelijk  vinden we partners die op ons lijken, omdat hun persoonlijkheid (gedeeltelijk) bij de onze ligt het aantrekkelijkst voor een duurzame relatie.

En, hoe langer we met iemand zijn, hoe sterker de gelijkenissen ook in uiterlijk worden……….

Die conclusies komen uit een onderzoek uit 2006 naar de gelijkenis tussen mensen die een paar vormen. Daarbij werd 22 mensen gevraagd om de leeftijd, aantrekkelijkheid en persoonlijkheidskenmerken te beoordelen van 160 getrouwde stellen.

De foto’s van de mannen en vrouwen werden onafhankelijk van elkaar getoond, zodat de 22 beoordelaars niet wisten wie met wie getrouwd was. De onderzoekers denken nu dat het delen van ervaringen het uiterlijk mede bepaalt.

Ook bleek al eens uit onderzoek dat in innige relaties de partners elkaars taalgebruik overnemen en letterlijk aan elkaar kunnen ruiken wat de emoties zijn.

In algemene zin is het ook zo dat naarmate mannen en vrouwen ouder worden hun hormoonspiegels dalen. Testosteron wordt minder bij de mannen en oestrogeen daalt bij vrouwen. Daardoor vervagen de geslachtskenmerken als kaaklijnen en jukbeenderen met het klimmen der jaren. Ook gaat de vetverdeling op het lichaam bij mannen en vrouwen meer op elkaar lijken.

Andere onderzoeken laten zien dat partners die in genetisch opzicht veel overeenkomsten hebben gelukkiger zijn dan partners die verschillen. Overeenkomsten in persoonlijkheid (dus ook kledingkeuze) en uiterlijk kan op gelijkwaardige genetische aanleg wijzen. De homogamie-theorie.

Jena Pincott is schrijfster van het bekende boek ‘Waarom vrouwen chocolade lekkerder vinden dan seks’. Zij zegt dat partners op den duur steeds meer op elkaar gelijken omdat we wel erg meeleven met onze geliefde. We kopiëren zijn of haar gelaatstrekken en ‘oefenen’ deze als het ware na.

Hierdoor gaat ons gezicht stilaan bepaalde rimpels, groeven, of trekjes aannemen. “Na een tijdje neem je dat gerimpelde voorhoofd, die ondeugende lippen, spanningsrimpels, lachrimpels, kraaienpootjes en lijntjes gewoonweg over. Zoals stromend water een rots vorm geeft”, aldus Pincott.

Lees ook:Geliefden lijken op elkaar qua DNA
Lees ook:VROUWEN: kijk eens goed naar de moeder van je man!
Lees ook:Mannen kiezen een vrouw die op hen lijkt
Lees ook:Vriend(inn)en vormen eigenlijk de familie die je zelf kiest
Lees ook:Tegenpolen trekken elkaar aan. Ja, maar niet voor lang!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “In duurzame innige relaties gaan partners ook uiterlijk op elkaar lijken

  1. Pingback: Het ‘Michelangelo-effect’ maakt een relatie geslaagd | Relatie

  2. Pingback: Sporten is soms niet zo gezond voor de relatie | Relatie

  3. Pingback: Is Sandra Hazeleger een triest slachtoffer van de huidige m/v verwarring? | Relatie

  4. Pingback: Word gelukkig in de liefde met je dubbelganger! | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>