Zeur elkaar niet zo ziek

Met zeuren maken mensen elkaar ziek.

En dan niet alleen in overdrachtelijke zin: nee letterlijk ziek.

Partners kunnen elkaar het meest ‘zieken’, maar ook familie en kinderen.

Gezeur van buren en vrienden heeft een stuk minder effect…………..

Het blijkt uit langlopend Deens onderzoek bij 4500 mannen en vrouwen.

Het projekt startte in 2000. Een groep was 40 jaar oud, een andere was 50 jaar. Niemand van de proefpersonen had hartproblemen of -aandoeningen. Er werd hen regelmatig een reeks vragen gesteld over hun gezondheid en hun relatie tot anderen, zoals hoeveel van e van ze gevraagd werd, hoeveel zorgen ze zich maakten en hoe vaak ze ruzie maakten.

Uit de resultaten kwam naar voren dat een veeleisende partner het risico op de hartaandoening angina pectoris (onvoldoende zuurstof in hartspier) bijna verviervoudigt! Lastige kinderen of problemen met familieleden verdubbelen het risico. Problemen met de buren verhoogden met 60%.

Zeuren verhoogt het stressniveau enorm, net als zorgen en eisen. Toch moet het effect niet overschat worden. Bij de proefpersonen ontwikkelde slechts 9% een angina pectoris, mannen even vaak als vrouwen. Hoe ouder en hoe meer stress, hoe groter het risico.

Bart Flos is in het dagelijks leven klaagcoach en auteur van het ‘Het Anti Klaag Boek’. Ter promotie daarvan maakte hij ook het carnavaleske ‘Anti Klaag Lied’……………..

Lees ook:Wonen in leuke buurt met fijne contacten verlaagt risico hartaanval
Lees ook:Van een slechte relatie ga je 3x zo snel dood
Lees ook:Als manlief ziek is, is er gauw bonje in de tent
Lees ook:Kanker tast ook gezondheid partner aan
Lees ook:Zijkwijven redden mannenlevens

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>