Relatietherapie als een soort van dansles

‘It takes two to tango’, zei een wijze oudere vriendin van mij vroeger altijd al over duurzame relaties.

Dat is ook de kern van EFT. Het is de afko van Emotionally Focused Therapy, een vorm van relatie-counceling die is overgewaaid uit de VS.

Er zijn nu ook in Nederland lange wachtlijsten: van stellen die in behandeling willen en van therapeuten die de opleiding willen volgen…………..

’Houd me vast’ heet het boek over EFT van de Amerikaanse therapeute Sue Johnson. Haar boodschap is simpel: het gaat er niet om dat je in je relatie beter leert communiceren, om grote romantische gebaren te maken of te experimenteren met seksuele (hoog)standjes.

Je kunt beter gaan inzien dat je emotioneel gehecht bent aan je partner en afhankelijk bent van hem of haar, zoals een kind afhankelijk is van zijn ouders voor koestering, troost en bescherming.

De bekende ’hechtingstheorie’ van psychiater John Bowlby, die van oorsprong gaat over de relatie tussen kinderen en hun ouders, is Johnson gaan toepassen op haar relatietherapieën. Zij stelt dat volwassen partners bij elkaar net zozeer verbinding, hechting en bevestiging zoeken.

En dit is, vertelt Karin Wagenaar Nederlands EFT-therapeute in TROUW, een ware eye-opener geweest voor haar. “Het heeft mijn hele manier van werken met paren veranderd, en vergemakkelijkt. Vroeger dacht ik dat ruzie een vorm van agressie was, waarbij mensen hun partner willen wegduwen. Inmiddels begrijp ik dat ruzie vaak een soort noodkreet is om contact te maken.”

In EFT wordt een relatie vaak beschreven als een dans. Tijdens de verliefdheid gaat die dans vanzelf: hartstochtelijk, elkaar woordeloos aanvoelend. Maar veel paren belanden door ruzies of onbegrip gaandeweg in een soort ’protestpolka’, waarbij de een achteruit stapt zodra de ander een pas naar voren doet.

Het doel van EFT is om weer naar elkaar toe te bewegen. Wagenaar: “De partners zitten vaak in een soort achtbaan van ruzies, waarbij het ene gedrag het andere weer oproept. Daar komen ze zelf niet meer uit. Sommigen praten juist niet meer met elkaar; zo’n ijzige stilte waarbij de dansvloer bij wijze van spreken leeg is.

Nu ik met EFT werk, zie ik veel beter hoe die vicieuze cirkels ontstaan: de partners zijn allebei wanhopig op zoek naar elkaar. Ze worden er gek van dat het steeds op dezelfde manier gaat, maar waar ze vanaf willen is dat patroon, níet de ander. Sinds ik dat ben gaan begrijpen en kan teruggeven aan paren, zie ik bijna altijd veel opluchting: mensen komen dan uit die eeuwige escalaties.”

En dat is het moment dat EFT doorgaat, terwijl de oudere relatietherapieën vaak stoppen als de ruzies ophouden. De stellen gaan inzien dat niet de tennissokken of het tandpastadopje onderwerp van gesprek moeten zijn, maar het proces: wat gebéurt er met je als je daarover ruzie maakt? En vooral: waar verlang je eigenlijk naar? En hoe moeilijk is het om dát tegen elkaar uit te spreken?

Heel moeilijk, weet Wagenaar. Je bent jaren samen, maar je krijgt niet over je lippen dat je je eigenlijk eenzaam voelt, of graag een arm om je heen wilt. Ziedaar de wat treurige wetmatigheid in veel relaties.

Dit blijft heel moeilijk, ook in EFT, maar dan is er de therapeut die daarbij kan helpen. “Als mensen echt gaan uitspreken wat hen zo pijn doet, en waarom, en hoezeer ze ernaar verlangen dat de ander hen steunt: dan komen we bij de essentie. Dat is altijd weer heel ontroerend, en enorm bevestigend voor de relatie.”

Bron: TROUW

Vorig jaar was de grondlegster van de EFT: Dr. Sue Johnson te zien in een item van EenVandaag, naar aanleiding van de uitkomst van een onderzoek van Korrelatie, waaruit bleek dat 7 van de 10 paren (weleens) relatieproblemen heeft.
sitestat

Lees ook:Materialistisch ingestelde stellen krijgen vroeg of laat relatieproblemen
Lees ook:Vrouwen worden gelukkig van een man die (samen) met haar naar bed gaat
Lees ook:Leven als broer en zus: als er geen seks meer in de relatie is
Lees ook:Niet een tekort aan seks, maar juist aan intimiteit werkt affaires in de hand
Lees ook:Gebrek aan seks en spontaniteit maakt dat 60% ongelukkig is in relatie

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Relatietherapie als een soort van dansles

  1. psycholoog kruishoutem

    likt me inderdaad een leuke manier om wee op hetzelfde spoor te geraken

      /   Reply  / 
  2. psycholoog kruishoutem

    Dit idee is heel sterk: het gaat terug op het concept van de overdracht. Dwz dat men een partner kiest met wie men een relatie maakt die als grondslag heeft de eigen relatie als baby en kind met zijn of haar eigen ouders. Wil je meer weten over relatieproblemen oplossen klik dan hier op relatieproblemen-oplossen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>