We worden allemaal blij van oude liefde

AnnekeBloemaOudeLiefdeAfgelopen weekend nog berichtten we hier over een onderzoek naar relatiegeluk.

Het blijkt dat mensen die het geluk hadden van 1 langlopende liefde in hun leven het meest gelukkig waren.

Eigenlijk worden we allemaal blij van oude liefde. Wat is er mooier om naar te kijken dan een gouden of platina bruidspaar dat nog steeds verlekkerd dan wel vertederd naar elkaar kijkt?

Anneke Bloema ging op een dag chagrijnig van huis om een stralend diamanten bruidspaar te fotograferen. Ze kwam opgewekt thuis en zocht voortaan ’oude liefde’.

Als fotografe voor het lokale nieuwsblad kwam Anneke Bloema met enige regelmaat over de vloer bij echtparen die hun diamanten, briljanten of platina bruiloft vierden. Ze dronk thee, keuvelde wat met de burgemeester en vroeg de echtelieden hoe ze dat nou deden: 60 jaar, of langer, gehuwd zijn.

Vaak straalde de liefde er nog vanaf, haast altijd kwam ze opgewekt thuis. Ook die ene dag, toen ze chagrijnig van huis vertrok, na ruzie met haar partner ‘om niks’. Hoe anders was de sfeer bij het jubilerende echtpaar thuis, dat feestvierde en trots was op 60 jaar samen. Het echtpaar ging stralend op de foto.

Daar besloot Bloema voortaan stad en land af te reizen om ’oude liefde’ vast te leggen. Bloema (Beilen, 1973) plaatste advertenties en vond echtparen die op de foto wilden en over de liefde wilden vertellen: over verkering vragen en over hoe je het zoveel jaar lang gezellig houdt. Zo kreeg ze het recept voor lange liefde: de ander loslaten, elkaar verzorgen. “En niet doodgaan, dat scheelt ook, grapten sommigen.”

De meesten vonden dat mensen tegenwoordig veel te snel scheiden. Bloema: “Goed dat je kúnt scheiden’, zeggen ze. Iedereen kent wel een huwelijk waarin dat de enige oplossing lijkt. Maar er moet wel een goede reden voor zijn. Allemaal maakten ze crises mee. ’Maar die moet je uitzitten’, vond men, ook al duurden die soms een paar jaar.”

Bloema fotografeerde het enige eiken bruidspaar in Nederland dat 80 jaar gelukkig gehuwd bleef. Mevrouw Ably vergat de Nederlandse taal, sprak haast alleen nog Frans: haar moedertaal. “Ze waren beide 102 en moesten doorlopend herinnerd worden aan het feit dat dit feestje ter ere van hen was, maar ze waren nog écht een echtpaar.”

Anneke Bloema begon in 2007 met fotograferen. 3 jaar later ligt het boek ’Oude liefde’ in de boekhandels. En ook magazine TIME heeft op haar website een prachtige fotoreportage staan over oude liefde in de V.S.

Lees ook:‘Heilige Anna, help mij aan een man en een kind!’
Lees ook:Een liefdesrelatie is op het einde van het leven het allermooiste!
Lees ook:7x oude liefde van Reddit en Imgur
Lees ook:51-jarige vrouw, 2x getrouwd geweest, nu pas ontmaagd
Lees ook:Oude Liefde vinden we toch allemaal prachtig; waarom dan toch voortijdig nokken?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “We worden allemaal blij van oude liefde

  1. Pingback: Steeds meer ‘bejaarden’ gaan echtscheiden | Relatie

  2. Pingback: Waarom we sneller scheiden dan eerdere generaties: over kunnen en moeten | Relatie

  3. Pingback: 60 jaar getrouwd: zit daar wel een geheim achter? | Relatie

  4. Pingback: HOU VOL: een liefdesrelatie is op het einde van het leven het allermooiste! | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>