Bij overspel zijn mannen jaloers vanwege de seks en vrouwen vanwege de affectie

Mannen zijn bij overspel vooral jaloers op een seksuele manier, vrouwen juist op een emotionele manier.

Reden van vreemdgaan is voor mannen vaker lust en vrouwen geven vaker aan helemaal niet vreemd te gaan (61% vs 48% van de mannen).

Lust en jaloezie zijn ook de onderwerpen die breed uitgemeten worden in het nieuwe theaterstuk ‘Jaloezie’.

Hierin spelen Anne-Wil Blankers, Anneke Blok en Hannah Hoekstra 3 vrouwen die te maken krijgen met de hartverscheurende, wraakzuchtige en alles verterende gevolgen van vreemdgaan. Ze strijden om dezelfde man, gespeeld door Edwin de Vries. Wanneer de echtgenoot van Helen (Anne-Wil Blankers) valt voor de jongere architecte Yana (Anneke Blok) raken de 2 vrouwen verwikkeld in een mailcorrespondentie waarin ze hun jaloerse gevoelens de vrije loop laten. Nog ingewikkelder wordt het als de semispirituele studente Iris (Hannah Hoekstra) om de hoek komt kijken.

Uit onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen anders met jaloezie omgaan. Mannen zijn significant vaker jaloers op stellen die volgens hen een spetterend seksleven hebben (12% vs 4% van de vrouwen). Vrouwen slaan vaker groen uit van stellen die volgens hen goed met elkaar kunnen praten (18% vs 10% van de mannen).

Psycholoog en coach Roos Woltering: “Jaloezie wordt vooral veroorzaakt door de angst iets kwijt te raken wat je beschouwt als jousw bezit. Dit kan zeer heftige gevoelens veroorzaken, die soms rationeel en soms irrationeel zijn.”

Als er dan ook echt wordt vreemdgegaan, betekent dat voor veel Nederlanders niet automatisch het einde van de relatie. In maar liefst 88% van de gevallen wordt de relatie niet verbroken. Daarbij moet eerlijkheidshalve vermeld worden dat in 37% van de gevallen de partner niet op de hoogte was van het overspel. Ongeveer de helft van alle Nederlanders geeft toe vreemd te kunnen gaan. Toch is zo’n 94% van dezelfde Nederlanders er absoluut zeker van dat zijn of haar huidige partner niet buiten de pot piest.

Indien er wel vermoedens zijn, confronteren vrouwen hun partner eerder met hun onderbuikgevoelens dan mannen (80% vs 61%). Tot een confrontatie komt het zeker in het stuk ‘Jaloezie’, maar dan niet fysiek. Het bestaat uit losse e-mails, die niet worden voorgelezen, maar gespeeld: een verhevigd realisme.

Regisseur Mette Bouhuijs: “De voorstelling heeft een onderwerp dat iedereen aangaat. Verlaten worden, weggaan bij een geliefde; mensen hebben het zelf meegemaakt of ze hebben het gezien in hun omgeving. Het gaat in dit stuk niet om die ene man, het gaat over rivalen. De woede van de ene vrouw richt zich op de andere. Er zijn geen verzachtende omstandigheden.”

De centrale vraag is of passie kan bestaan zonder de keerzijde van jaloezie, wanhoop, woede en verdriet. Voor speellijst en kaartverkoop zie jaloezie.info.

Lees ook:Jaloezie: 3 vrouwen vechten om 1 man
Lees ook:Jaloers
Lees ook:Overspel Brazilië – Nederland: 1-1
Lees ook:Over het nut van jaloezie
Lees ook:Schoonmoeders veroorzaken stresss

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Bij overspel zijn mannen jaloers vanwege de seks en vrouwen vanwege de affectie

  1. Pingback: Vreemdgaande vrouw mist genegenheid en overspelige man wil meer seks | Relatie

  2. Pingback: Ga je vreemd als je geheimen deelt met een ander of pas als je het bed deelt? | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>