Bedoelt u sociaal monogaam of seksueel monogaam?

Het thema ontrouw houdt bijna iedereen vandaag de dag bezig. Want eenmaal getrouwd wil niet zeggen dat hart en hormonen op slot gaan.

En het allerbelangrijkste: ieder maakt daar thuis zijn / haar eigen afspraken over.

Monogamie zit niet zo heel erg in onze natuur als mensen. Monogamie zit sowieso niet zo heel erg in de ntauur, want slechts 3% van de diersoorten leeft monogaam…………

Charles Darwin schreef in 1879 in ‘The origin of species’ dat polygamie een van de belangrijkste voorwaarden is voor een gunstige evolutie van een soort. Ook van de mensensoort. Zijn conclusie is dat de mens van nature niet monogaam is. In dit geval zou je moeten lezen: trouw. De mens is van nature niet trouw.

We neigen naar overspel, maar onze moraal en onze godsdiensten en tradities, vragen om monogamie. Over die lijfelijke driften legt de Amerikaanse neurowetenschapper Paul Zak in Psychology Today het volgende uit.

Er zijn 3 hormomen die onze mate van trouw zijn beïnvloeden. Oxytocine, arginine vasopressin, en testosteron. Oxytocine (en bij mannen vasopressine) wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen. Ook bij het verrichten van zorgtaken wordt er meer oxytocine aangemaakt.

Een hoog oxytocinegehalte wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Bij hogere niveaus is er sprake van meer weerbaarheid tegen stress en verslaving en komt het lichaam sneller tot rust. Arginine vasopressin, vooral bedoeld om de waterhuishouding in het lichaam te regelen, speelt ook een rol bij het waarderen van verbintenissen. Beide stoffen dragen bij aan monogamie.

Maar dan komt testosteron. Ook bij vrouwen is dit hormoon in kleine hoeveelheid aanwezig en dit bepaalt haar libido. Bij mannen stroomt dit vaak in grote mate door de aderen. En dat zorgt ervoor dat hij op jacht wil: om beesten te schieten, te vechten en om vrouwen te veroveren. Waar oxytocine en arginine vasopressin leiden tot monogamie en verbondenheid, leidt testosteron tot overspel.

En dan zijn er nog de lichamelijk aspecten. De mannelijke anatomie en uithoudingsvermogen maken hem geschikt voor meer dan 1 partner. Kortom, aldus Paul Zak: we zijn voorbestemd om sociaal monogaam te zijn, maar niet om seksueel monogaam te zijn. Dit leidt in de relatiepraktijk natuurlijk altijd tot gedonder, dus is het een kwestie van kiezen. Willen we de monogame sociale kant of de lijfelijke polygame kant? Wanneer deze ideeën botsen bij koppels vindt er op dat kruispunt een scheiding plaats.

Mijn advies: maak geen afspraken die je niet na kunt komen. Zelfs niet op de meest romantische momenten. Maak over eventueel overspel strakke afspraken. Bijvoorbeeld: 1. altijd safe sex en 2. nooit in het echtelijk bed. Want monogamie is meestal een kwestie van ‘de geest is wel gewillig, maar het vlees is zwak.’

Lees ook:Monogamie verliest terrein
Lees ook:Een pilletje tegen liefdesverdriet
Lees ook:Veel knuffelen maakt je man een monogame schat
Lees ook:Waarom mensen-mannen maar beter monogaam kunnen zijn
Lees ook:Samen naar een knuffel-orgie maakt je relatie liefdevol en trouw

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Bedoelt u sociaal monogaam of seksueel monogaam?

  1. Pingback: Bescherming van de natuur: testosteron-niveau daalt wanneer man vader wordt | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>