Vreemdgangers aan de mindfulness

‘Hij of zij heeft zichzelf niet onder contrôle’, wordt vaak gezegd over mensen die snel voor iemand vallen en er seks mee hebben, terwijl ze ook al een relatie hebben.

Dat blijkt nu te kloppen voor wat betreft het brein. Zowel vrouwen als mannen die overspelig zijn, hebben minder controle over het deel in hun hersenen dat de zelfregulering bepaalt.

Het goede nieuws voor hun partners is dat ze die bewuste grijze cellen wel kunnen trainen………….

Dat heeft sociaal psycholoog Johan Karremans van de Radboud Universiteit vandaag in Nijmegen gemeld op een symposium over liefdesrelaties.

Karremans onderzocht met een aantal medewerkers wat er in de hersenen gebeurt als mensen een aantrekkelijk persoon tegenkomen. In het voorste breindeel zit een gebied dat de mate van cognitieve controle van mensen bepaalt.

Mensen bij wie dit deel minder functioneert, flirten meer en eerder volgens Karremans. ”Mannen met weinig zelfregulering slaan sneller op hol als ze een beauty zien en gaan ook langer door.”

Hersenonderzoek bij proefpersonen heeft uitgewezen dat mensen met een hoge zelfregulering zich veel minder uitsloven voor bijvoorbeeld een aantrekkelijke collega. Als deze mensen al een relatie hebben, reageren ze ook veel minder heftig op een aantrekkelijk alternatief, aldus de psycholoog.

De snel op hol slaande types kunnen zichzelf trainen met bijvoorbeeld yoga, meditatie of ‘mindfulness’.

Lees ook:Dom blondje doet mannenhersenen slinken
Lees ook:Mannenbrein verschrompelt in vrouwelijk gezelschap
Lees ook:Vrouwelijk brein uitgelegd
Lees ook:Vrouw is chef thermostaat
Lees ook:Meeste datingsite-bezoekers jagen op de knapste

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>