Hoe overleeft je relatie een affaire?

Naar schatting 1 op de 4 mannen en 1 op de 8 vrouwen gaan ooit vreemd.

“Exact zullen we het nooit weten, maar het komt meer voor dan vroeger, simpelweg omdat er meer kansen zijn..”

Aldus psycholoog Alfons Vansteenwegen, verbonden aan de KULeuven.

Hij ziet verschillende redenen waarom meer paren worden geconfronteerd met vreemdgaan.

“Veel buitenechtelijke vonken slaan over op de werkvloer. Door de toename van vrouwen stijgt de kans op amoureuze ontmoetingen. Ook het internet prikkelt illusies. Mannen en vrouwen gaan er anders mee om. Mannen zullen liefst naar porno kijken, vrouwen chatten liever. Zij leggen vlugger hun gevoelens daarin bloot en dan beland je snel in een relatie.”

Volgens Vansteenwegen experimenteren we ook vaker met nieuwe relatievormen: tijdelijke, afwisselende, lat- of parallelle relaties.

“Of de polyamorie-theorie, waarbij koppels overeenkomen dat ze er een 2e liefje mogen op nahouden. Een illusie. De praktijk wijst uit dat zo’n driehoek permanent in stand houden onmogelijk is.”

Vreemdgaan treft overigens partners van alle leeftijden, aldus Vansteenwegen. “Het is geen typisch midlife-fenomeen meer. Ik zie bijvoorbeeld ook jonge koppels die nog maar pril samenleven.”

Steeds meer stellen zoeken professionele hulp om de relatie in nood te redden. “1 op de 3 huwelijkscrisissen hebben nu te maken met vreemdgaan. Therapie is dan een laatste redmiddel.

Een therapeut zal beide partijen laten zien hoe de ander zich voelt. Weinig wonden gaan zo diep als ontrouw. Het is bijna even erg als het verlies van een kind.

Bovendien moet de partner die bedrogen werd, troost en begrip zoeken bij dezelfde persoon die dat leed net heeft berokkend. Dat maakt de tragedie zo groot.” Ook de partner die verliefd was, heeft heel wat te verwerken.

“Hij of zij heeft een illusie gekoesterd, een passionele liefde waar abrupt een einde is aan gekomen. Iedere partner zit dus met zijn eigen pijn. Zo’n verwerkingsproces duurt gemiddeld 2 jaar.”

Het positieve nieuws is dat 2 op de 3 paren samenblijven tot hun dood. “Bij goedlopende relaties leidt een affaire zelden tot een definitieve breuk. Maar de relatie wordt nadien onherroepelijk anders: het vertrouwen moet immers opnieuw opgebouwd worden.”

‘Hoe overleef je een liefdesaffaire’, Alfons Vansteenwegen & Maureen Luyens, Lannoo, €19,95

Lees ook:Gruwelijk: partnergeweld werkt verslavend voor dader en slachtoffer
Lees ook:Samen aan de wijn slaan is goed voor je relatie
Lees ook:Bindingsangst III
Lees ook:Vreemdgaan is geen één man vreemd
Lees ook:Waarom ook bloedmooie vrouwen worden bedrogen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoe overleeft je relatie een affaire?

  1. Pingback: Mysterieuze Franse liefdesbrief aangespoeld in Engeland | Relatie

  2. Pingback: Zal therapie het huwelijk van Tiger Woods redden? | Relatie

  3. Pingback: Waarom ook bloedmooie vrouwen worden bedrogen | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>