Nederlandse mannen zijn aartslui in huishouden en gezin

Couch Potatoe

Nederlandse mannen zit vaker op de bank dan dat ze bezig zijn met hun kinderen en het huishouden. Zelfs Fransozen, Amerikanen én Slovenen steken vaker hun handen uit de mouwen. De vrouw die ziekt naar een man die evenveel tijd als zij steekt in huishouden en gezin bestieren kan dat op haar buik schrijven. Sterker nog: die bestaat niet, aldus onderzoek van de economische denktank Oeso.

In geen enkel Oeso-land is er een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen op dit terrein. Maar het dichtst in de buurt komen Denemarken en Australië. De zogenaamde Nederlandse ‘moderne man’ bungelt zelfs onder het gemiddelde. Daarmee is hij bijna net zo lui als de Hongaar. Er is nog 1 baas boven baas in de slechte zin van het woord en dat zijn de Japanse mannen.

De Nederlandse man besteedt grofweg de helft van de tijd aan het huishouden en z’n kinderen van wat zijn vrouw doet. Naar schatting zo’n 130 minuten per dag. De Nederlandse vrouw is er 254 minuten per dag druk mee.

Wil Portegijs, onderzoekster van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), heeft een verklaring: veel vrouwen werken deeltijd in Nederland en volgens het stereotype beeld is zij ‘de eerst aangewezene’ om het huishouden bij te houden en voor de kinderen te zorgen. Reeds uit eerder onderzoek bleek dat vrouwen die full time werken de taken beter hebben verdeeld op het thuisfront.

“Als er kinderen komen, dan vinden we het normaal dat mannen 5 dagen blijven werken. Als vrouwen kinderen krijgen, dan kijken we gek op als zij nog 4 dagen blijven werken’, aldus Portegijs.

Nederlandse vrouwen zitten qua tijd voor huishouden en gezin onder het gemiddelde van 274 minuten per dag voor de Oeso-landen. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) komt dat vooral doordat we de afgelopen jaren steeds minder tijd zijn gaan besteden aan taken als afwassen, strijken, stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen en koken. “We zijn een rijk land en hebben het goed voor elkaar”, aldus Portegijs. “Veel mensen hebben een afwasmachine, ze huren als het even kan een werkster in en schromen niet om een kant-en-klaarmaaltijd te bestellen.”

Nederlandse ouders besteden overigens in vergelijking met andere landen wel meer tijd aan hun kinderen dan aan het huishouden. Dit in tegenstelling tot landen als Duitsland en België, waar mannen zowel meer tijd besteden aan huishoudelijke taken als aan hun kinderen. Volgens het SCP brengen we veel vrije tijd door op de bank: tv-kijkend of lezend.

Onderzoekster Portegijs kan in elk geval genoeg redenen bedenken voor mannen om op te houden met een ‘couch potatoe’ te zijn. “Allerlei wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit: zodra de vader zich bemoeit met het huishouden en de zorg voor zijn kroost is dat goed voor de ontwikkeling en het welbevinden van het kind. En met zijn bijdrage aan het thuisfront helpt hij ook zijn vrouw: als zij meer uren kan werken, vergroot hij haar carrièrekansen.”

Lees ook:Vrouw met werkeloze man thuis doet méér in het huishouden
Lees ook:Nederlanders slapen net zoveel als ze op hun scherm(pje) turen
Lees ook:Waar woont het ‘marriage-material’ voor vrouwen?
Lees ook:Thuismoeders doen veel meer dan thuisvaders
Lees ook:Heb geduld dames: na zijn pensioen wordt hij actief in het huishouden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>