Mannen rimpelen eerder, vrouwen rimpelen langer door

RoyalCouple

Over het algemeen genomen maken vrouwen zich er eerder zorgen over dan mannen: veroudering. Maar er is goed en er is slecht nieuws voor hen. Mannen krijgen eerder rimpels dan vrouwen en krijgen er aanvankelijk ook meer. Vrouwen halen dit na hun 75ste echter in en eindigen met meer.

Dat blijkt uit onderzoek van dermatologe Merel Hamer van Erasmus MC, waarover is gepubliceerd in het vakblad Journal of Investigative Dermatology.

Ze maakte digitale foto’s van de gezichten van 3800 deelnemers tussen 51 en 98 jaar. De proefpersonen maken deel uit van ERGO, het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek dat sinds een aantal jaar wordt uitgevoerd in de Rotterdamse wijk Ommoord.

Tot hun 75ste hebben mannen opvallend meer rimpels. Daarna maken vrouwen een inhaalslag. Vrouwen hebben bovendien ook rimpels op andere plekken, waaronder de bovenlip. Volgens Hamer heeft dit te maken met de structuur van de mannenhuid op de bovenlip, die steviger is door vollere gezichtsbeharing.

“Hoewel we in dit onderzoek geen relatie hebben gevonden, kan het zijn dat vrouwelijke geslachtshormonen bescherming bieden tegen het ontwikkelen van rimpels. Verder is opvallend dat vrouwen met relatief veel testosteron in het bloed en vrouwen die kaalheid vertonen, minder rimpels hebben”, aldus Dr. Hamer.

Risicofactoren zijn roken en zonlicht, maar ook een laag BMI. “Een beetje vet onder de huid vermindert de diepte van de rimpels. En: hoe meer glazen alcohol een vrouw drinkt, hoe meer rimpels ze heeft.” Verder is het opmerkelijk dat van Noord-Europese huidtypen (type 1, 2 en 3) de witste huid het minst snel rimpels ontwikkelt.

Lees ook:Afdeling klein leed vrouwen: The Devils Fountain
Lees ook:Flikker die potjes ‘wondercrème’ in de kliko en koop een knalrode lipstick
Lees ook:Bereken of je al aan een gezin moet beginnen of niet
Lees ook:Bij strelen voelt de huid van de ander altijd zachter
Lees ook:Mannen onzekerder over bleke huid dan vrouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>