Hoogopgeleide vrouwen en laagopgeleide mannen het vaakst kinderloos

NoKids

Hoger opgeleide moeders wonen minder vaak alleen met hun kind of kinderen dan middelbaar en lager opgeleide. Daarentegen zijn laagopgeleide mannen vaker kinderloos dan mannen met een hogere opleiding. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die gisteren door bijzonder hoogleraar Registeranalyses van Levensloopdynamiek Ruben van Gaalen aan de Universiteit van Amsterdam werden gepresenteerd.

Op 25-jarige leeftijd had bijna 7% van de in 1970 geboren laagopgeleide vrouwen geen partner, maar wel 1 of meer kinderen. Van de hoger opgeleide vrouwen, die gemiddeld later kinderen krijgen, was op die leeftijd 2% alleenstaande moeder. Op oudere leeftijd wordt de kans groter dat moeders niet met een partner wonen. Op 35-jarige leeftijd was 15% van de laagopgeleide en 4% van de hoogopgeleide vrouwen alleenstaande moeder. Met 45 jaar was dat respectievelijk 45% en 11%.

Mannen met een lagere opleiding blijven vaker kinderloos dan de hogeropgeleide en dit verschil wordt met de generaties groter. Over het algemeen zijn er relatief meer mannen dan vrouwen zonder kinderen. Van de in 1970 geboren generatie mannen had 28% op 45-jarige leeftijd nog geen gezin, van de vrouwen uit dat jaar was dat 18%. Lager opgeleide mannen blijven met 33% vaker kinderloos dan hun hoger opgeleide seksegenoten met 22%. Bij vrouwen is dit juist andersom: hoger opgeleiden zijn met 21% wat vaker kinderloos dan de lager opgeleiden met 15%.

Bande-annonce de Maman? Non merci! / Trailer for No Kids For Me, Thanks! from Magenta Baribeau on Vimeo.

Lees ook:Leeftijd waarop vrouwen gaan baren afhankelijk van familie en opleidingsniveau
Lees ook:Gescheiden ouders zorgen ervoor dat hun kinderen eerder gaan samenwonen
Lees ook:Hoogopgeleiden zuipen (te-)veel
Lees ook:Mannen relaxen 4 uur meer per week dan vrouwen
Lees ook:Scheiding komt bij lageropgeleiden het hardste aan

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>