Maakt seks ons gelukkig of de aandacht en liefde van de partner?

Een fijne vrijpartij op zijn tijd maakt ons gelukkiger, maar nieuw onderzoek suggereert dat het niet de daad op zich is die ons blij maakt, wel het knuffelen en de affectie met de partner. We onderschatten namelijk 1 factor volgens onderzoek van de universiteit van Lausanne. De emotionele band met de partner is namelijk belangrijk.

“We ervaren veel positieve emoties na de seks en dat is door de affectie die we krijgen van onze partner, en die we zelf ook voelen voor hem of haar,” aldus hoofdonderzoeker Anik Debrot. Zij ging met haar team een 4-tal experimenten. Zo ondervroegen ze 335 mannen en vrouwen over hun seksleven en hun tevredenheid daarover, hoe vaak ze knuffelen en kussen en ook hoe tevreden ze over het algemeen in het leven staan. In een ander experiment lieten ze 106 paren gedurende 10 dagen een dagboek bijhouden over wanneer ze seks hadden, wanneer ze elkaar affectie toonden en hoe gelukkig ze zich voelden.

1x per week seks werd bij de proefpersonen in verband gebracht met een positief gevoel, maar alleen als er in de relatie ook sprake is van veel fysieke affectie, kussen en knuffelen. Zonder die aanrakingen bleek er geen verband tussen seks en meer tevredenheid. Waar de wetenschappers geen antwoord op kunnen geven, is of je net zo gelukkig zou zijn door enkel affectie te tonen, zonder de geslachtsgemeenschap.

“Dat willen we testen in een volgende studie,” aldus Debrot. “Na de geboorte van een kind bijvoorbeeld neemt de seksfrequentie en de tevredenheid over de relatie vaak tijdelijk even af. We willen onderzoeken of genoeg fysieke affectie ervoor kan zorgen dat koppels toch even gelukkig blijven in hun relatie, net na de geboorte van een kind.”

Lees ook:Lekker klef doen: zeer goed voor de intieme èn de seksuele band!
Lees ook:Starten met stichten gezin maakt mensen tijdelijk gelukkiger
Lees ook:Met zoenen en seks samen de stress te lijf
Lees ook:3x per maand uit eten, 2x per week seks en 1x per week ruzie
Lees ook:‘Liefde zonder seks is vriendschap’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>